Peste 60% din populație, indiferent de sex, dar mai mult bărbații decât femeile, ”s-au trezit” vorbind în somn. Foarte puțini dintre noi reușim să ne trezim când vorbim în somn. Cei mai mulți, dorm în continuare liniștiți, dar partenerii lor pot afla lucruri interesante despre ce le macină sufletul…
Cauzele nu sunt cunoscute, însă studiile au demonstrat că există mai mulți factori care favorizează vorbitul în somn: oboseala și emoțiile negative care se adună peste zi, alcoolul, drogurile, anxietatea, depresia și stresul continuu. Se pare că vorbitul în somn se și moștenește de a vreun părinte care are acest obicei.
Ce spunem când vorbim în somn
Este firesc să ne temem de ceea ce am putea spune când vorbim inconștient, deși suntem cufundați într-un somn adânc. Cine știe ce secrete am putea dezvălui urechilor atente de lângă noi! Ei bine, specialiștii ne liniștesc și susțin că majoritatea celor care vorbesc în somn nu articulează cuvinte și fraze corente. Sunt mai degrabă sunete disparate, frânturi de cuvinte, diverse exclamații și onomatopee. Decodarea lor poate fi imposibilă!
Și totuși… ”nu” apare cel mai des
Un studiu recent, realizat de cercetătorii francezi de la Spitalul Pitié-Salpêtrière, arată că de obicei folosim cuvinte negative când vorbim în somn. Ei au analizat 900 de înregistrări care proveneau de la 230 de adulți care vorbeau în somn și au ajuns la concluzia că negația ”nu” apare cel mai des și este și cel mai ușor de înțeles.
De cele mai multe ori șoptim diverse sunete, râdem, ne încruntăm și ne răstim folosindu-l pe ”nu”. Peste 22% din înregistrări conțineau cuvinte injurioase, ca și cum persoanele respective simțeau nevoia în somn să se descarce de frustrările acumulate peste zi. Mai grav este când numele unor persoane este asociat cu aceste cuvinte indecente, pentru că cei care ne ascultă își vor da seama de sentimentele noastre reală față de persoanele menționate în somn.
Cât de grav este?
„Vorbirea în somn este benignă pentru cei mai mulţi oameni”, spune Russell Rosenberg, PhD, care este preşedintele NSFA (Fundaţia Naţională a Somnului din Atlanta). Nu se știe sigur dacă are legătură cu visele sau nu, dar în mod sigur are legătură cu toate emoțiile și experiențele pe care le adunăm într-o perioadă scurtă de timp. De obicei, este vorba de emoții negative, iar vorbitul în somn poate ajuta inconștientul să se elibereze de ele, dar aceasta este doar o teorie.
Vorbitul în somn afectează totuși calitatea odihnei pe timp de noapte. Dacă suferi de acest fenomen și se repetă foarte des, ar fi bine să iei legătura cu un psihiatru pentru a discuta despre cauzele lui.
sursa foto: 123rf.com