În primul rând trebuie să știi că ouăle sunt considerate bune pentru consum în termen de 28 de zile de când au fost făcute.

Niciodată nu se mănâncă ouăle în prima zi în care au fost făcute de păsări (găini, gâște, curci), din cauza unor substanțe din albus care nu pot fi digerate ușor. De a doua zi, oul este mult mai ușor de digerat și se recomandă ca ouăle proaspete să fie consumate fierte moi, când gălbenușul rămâne pe jumătate lichid. În acest fel, poate fi digerat cel mai repede, în aproximativ o oră și jumătate.

Specialiștii susțin că, pentru a beneficia de toate proprietățile și substanțele nutritive ale oului, este bine să îl consumi în decurs de 2 până la 8 zile de când a fost făcut.

Cum se mănâncă ouăle în siguranță

Testul cu paharul și apa îți arată cât de proaspăt mai este un ou
Testul cu paharul și apa îți arată cât de proaspăt mai este un ou

Iată și două metode sigure și simple pentru a afla dacă ouăle pe care le ții de ceva vreme prin frigider mai sunt bune pentru consum.

Prima metodă implică un pahar cu apă. Dacă oul rămâne pe fundul paharului, este încă proaspăt și bun. Dacă se ridică pe la jumătatea paharului, are deja o vechime de peste 2 – 3 săptămâni. Iar dacă plutește deasupra, este expirat de multă vreme și este periculos să îl mai consumi.

Dacă oul rămâne pe fundul paharului, dar se ridică capătul cel mai bombat, este semn că este stricat, așa cum vezi in diagrama de mai sus.

Metoda cu paharul este foarte sigură, deoarece coaja de ou este poroasă și lasă aerul să treacă prin pori. Ouăle proaspete au mai puțin aer și se scufundă pe fundul paharului. Pe măsură ce se învechesc, ouăle acumulează mai mult aer la interior și încep să plutească în apă.

Aspectul oului în farfurie

Dacă nu ai apucat să faci testul de paharul de apă și ai spart oul, uită-te cu atenție cum arată el pe farfurie. Dacă albușul se împrăștie și pare apos, iar gălbenușul nu stă bățos, atunci mai bine eviți să îl mai consumi. Cu toate acestea, dacă nu miroase a nimic, mai poate fi consumat, dar nu e bine să îl dai copiilor.

Albușul de la un ou de gaina proaspăt are o consistență vârscoasă, sănătoasă, este alb-gălbui și nu miroase a nimic, iar gălbenușul este mai bombat decât la un ou vechi de 2 – 3 săptămâni.