Odată cu apariția telefoanelor care au camere frontale, s-a schimbat și comportamentul nostru social. Rețelele de socializare aproape că ne ”obligă” să ne facem selfie, să fim prezenți în spațiul virtual și să ne construim o imagine de care nu eram conștienți până acum.

Tinerii, în special adolescenții, sunt cei care postează cel mai des selfie, dar moda aceasta a cucerit și adulții, inclusiv persoanele mai în vârstă care descoperă aplicațiile moderne ale telefonului.

Ne cunoaștem și ne înțelegem mai bine

Sigur că te poți uita ore în șir într-o oglindă, dar nu îți oferă aceeași experiență ca un selfie. Când îți faci singur poze, camera surprinde expresii și emoții de care nici nu erai conștientă. Le vezi când analizezi pozele și reușești astfel să te cunoști mai bine, să îți înțelegi emoțiile și atitudinea.

Ne dăm seama cum ne văd ceilalți

Abia când te uiți la pozele cu tine, îți dai seama cum te văd ceilalți. Chiar dacă sunt atitudini studiate, chiar dacă zâmbești sau râzi fericită, deși tu ești tristă, în pozele pe care ți le faci singură se vede chipul tău real, așa cum te văd ceilalți.

Ne construim o nouă imagine

Ne place să ne facem selfie pentru că ne construim treptat o nouă imagine, mai solidă. În special, este valabil pentru adolescenți, care se află în căutarea propriei identități. Prin pozele selfie, ei își văd mai bine calitățile și defectele și mulți dintre ei reușesc să schimbe ceea ce nu le place.

Ne facem selfie din singurătate

Nu este surprinzător că multe persoane singure ajung dependente de selfie și de rețelele de socializare. În acest caz, selfie combate singurătatea și le ajută să își creeze o viață socială virtuală mai bogată decât cea reală. Uneori, pentru cei singuri, selfie poate înseamna și găsirea unui partener on-line.

Ne perfecționăm în timp

Fiecare ar vrea să arate cât mai bine în poze și acesta este și motivul pentru ne place să ne facem selfie atât de des. De la o etapă la alta, ne conturăm și imaginea reală în funcție de pozele selfie care ne pun în valoare atuurile, frumusețea fizică, privirea sclipitoare sau expresia inteligentă. În pozele selfie de la un an la altul putem vedea ce transformări se petrec cu noi înșine și ne putem perfecționa.

sursa foto: 123rf.com