”Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus”, spune o vorbă din bătrâni și, pornind de la ea, mulți dintre noi credem în destin pentru că ne este dat de la naștere, cu bune și cu rele.

Unii citesc zilnic horoscopul, alții încearcă să își descifreze viitorul după vise și semne, care mai de care mai pline de înțelesuri. Profeții moderni folosesc formule matematice să vadă încotro se îndreaptă lumea și cum ne afectează pe fiecare în parte tot ce se întâmplă în politică, în plan social și financiar.

Dar viitorul e greu de prevăzut. Uneori, însă, avem noroc. Cu ajutorul intuiției, al presimțirilor sau altor metode, începem să înțelegem, în anumite momente, în ce direcție se îndreaptă viața noastră.

Este bine să credem în destin: pro și contra!

Sociologii au descoperit, în urma mai multor teste de personalitate, că cei care cred în soarta oarbă și predestinare, renunță mult mai repede când dau de greu în viață. Ei dau vina mai degrabă pe soartă decât pe ei înșiși, dacă nu sunt fericiți în dragoste, dacă nu au succes în carieră și nu câștigă suficienți bani.

Opusul lor sunt cei care nu cred deloc în destin și dau vina numai pe ei îmșiși pentru orice eșec. Aceștia au tendința să fie prea pesimiști și critici pentru a mai fi constructivi.

Poate că adevărul este undeva la mijloc. Este bine să credem în destin și să încercăm să prevedem ce ne așteaptă în viitor, ce putem face noi pentru noi înșine și cum putem modela lucrurile prin voința noastră. Pe de altă parte, este bine, în anumite perioade ale vieții, să lăsăm lucrurile să curgă de la sine și să culegem ceea ce este în avantajul nostru.

Cu alte cuvinte, bazează-te pe intuiție și te va ajuta și soarta! Cercetătorii australieni de la Universitatea New South Wales consideră că persoanele care se bazează pe intuiție pot lua decizii mai rapide, mai bune și mai eficiente, întorcând destinul în favoarea lor.      

Când crezi în destin, trebuie să crezi în tine

În Antichitate, oamenii credeau că soarta, ca și justiția, este oarbă, iar destinul omului este controlat de zei. Credințele s-au mai schimbat, mentalitatea noastră a evoluat și azi știm că destinul ”și-l mai face omul și cu mâna lui”.

Poate că soarta reprezintă o serie de evenimente imprevizibile și inevitabile, dar fiecare dintre noi se poate folosi de ceea ce îi oferă destinul pentru a ajunge acolo unde își dorește. Un citat celebru din William Bryan ne învață că „destinul nu este o chestiune de șansă, ci una de alegere. Nu este ceva ce trebuie așteptat să se întâmple, ci ceva care trebuie obținut.”

Universul lucrează pentru tine, dar pentru a-ți împlini cea mai mare parte din visuri și dorințe, trebuie să crezi în propriile tale puteri.