Fenomenul nu este chiar atât de rar și de nou precum am crede. Când eram copil, cu 30 de ani în urmă în satul bunicilor, se întâmpla uneori să găsim flori în meri, prin salcâmii tineri sau prin liliacul parfumat de la poartă.

Bătrânii spuneau că, uneori, înfloresc pomii fructiferi toamna pentru că a fost vara prea secetoasă. Și aveau dreptate. Iată cum explică biologii americani acest fenomen.

De ce înfloresc pomii fructiferi toamna – fenomenul a fost studiat în Michigan

Odată la 4 sau 5 ani, în livezile din Michigan, așa cum am văzut anul acesta și în livezile noastre, apar câteva flori de măr, de vișin sau de prun. Este un fenomen ciudat, dar nu neapărat îngrijorător, susține prof. Mark Longstroth, de la Universitatea de Stat din Michigan.

El spune că acest fenomen apare adesea după o primăvara sau după un început de vară foarte ploios, urmat de o perioadă de secetă în iulie și august. În timpul lunilor ploioase, pomii își dezvoltă rădăcini tinere, dar și mult mai multe crenguțe fragede, care poartă mugurii floriferi de anul viitor.

Din cauza umezelii, acești muguri, însă, nu reușesc să își dezvolte coaja dură care trebuie să îi protejeze peste iarnă și să îi mențină într-o stare latentă până în aprilie.

După o perioadă mai lungă de secetă, când pomii au intrat într-o pauză de creștere, ploile din septembrie și vremea caldă determină dezvoltarea mugurilor florali de pe crengile foarte tinere și apar flori neașteptate.

Aceleași condiții meteo au fost și în România în această vară. Am avut o primăvară foarte ploioasă și a plouat mult și în lunile iunie și iulie. Apoi au fost câteva săptămâni de secetă și temperaturi foarte ridicate, în care pomii fructiferi și-au încetinit dezvoltarea. În septembrie, când pomii au avut iar umezeală, căldura plăcută a păcălit mugurii imaturi și au înflorit.

Sfaturi pentru cei care au livezi și pomi în curte

Prof. Longstroth subliniază faptul că, pe crenguțele care apar flori toamna, nu mai apar și primăvara, deci ele nu vor mai fi productive anul viitor, ci abia peste doi și trei ani, când vor fi mult mai rezistente.

Este important să udăm pomii fructiferii în timpul perioadelor secetoase și toride, să nu sufere din cauza căldurii și să își dea peste cap ciclul de viață. ”Am studiat pomii fructiferi toamna din anul 1978 și de atunci am văzut merii înflorind în septembrie cel puțin de zece ori”, spune biologul american pentru site-ul www.goodfruit.com.

Din punctul lui de vedere, acest fenomen nu este neapărat legat de încălzirea globală și nici nu a devenit mai frecvent în ultimii 30 – 40 de ani. Dar cu siguranță se va repeta, când pomii vor trece prin condiții meteorologice similare.

sursa foto: 123rf.com