„Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907 și aparţine patrimoniului cultural naţional, încadrată în categoria „Tezaur”.

Constantin Brâncuși – „Cumințenia Pământului”, expoziție temporară

Sculptura este realizată din calcar crinoidal prin tehnica cioplirii directe și apoi șlefuire, rezultând astfel o lucrare unicat.

Brâncuși a povestit că a folosit un bloc de piatră din vechile cariere de calcar din Paris.

Lucrarea a fost expusă prima dată în România în 1910, în cadrul celei de-a IX-a expoziții de pictură și sculptură a Societății Tinerimea Artistică.

Opera lui Brâncuși a generat mari controverse în epocă: conservatorii au denigrat-o, iar avangarda intelectuală a apreciat-o.

Alături de lucrările „Sărutul” și „Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului, fiind emblema „primelor sculpturi moderne din lume”.

„Cumințenia Pământului a fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătăror. Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul…. Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită…. Isis trebuia să rămână acoperită sub cel puţin unul dintre cele şapte văluri ale frumuseţii sale, sub cel al misterului – care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea”, spune Constantin Brâncuși.

La Muzeul Băncii Naționale a României poate fi admirată opera lui Constantin Brâncuși „Cumințenia Pământului”, în până pe 31 octombrie 2016, în cadrul expoziției temporare ce îi este dedicată.

Expunerea sculpturii în Sala de Marmură a Palatului Vechi al Băncii Naționale a României face parte din campania națională „Brâncuși e al meu”, care are ca scop informarea publicului privind subscripția publică pentru achiziționarea de către statul român a operei artistului.

Cumințenia Pământului a fost cumpărată de Gheorghe Romașcu de la Brâncuși

Cu un trecut încărcat, opera de artă „Cumințenia Pământului” a fost cumparată în 1911 de inginerul şi iubitorul de artă Gheorghe Romaşcu chiar de la Brâncuși.

Lucrarea a fost confiscată abuziv, în 1957, de conducerea comunistă a Muzeului de Artă şi retrocedată după 51 de ani, în 2012, şi un proces îndelungat al familiei colecţionarului cu actualul Muzeu Naţional de Artă al României.

La data de 10 iunie 2016 „Cumințenia Pământului” a fost predată proprietarilor de drept, conform prevederilor contractuale şi legislaţiei în vigoare privind respectarea normelor de conservare pentru bunurile culturale mobile .

În urma retrocedării opera de artă a fost scoasă la vânzare.

Cum se poate vizita

Program

Luni – Vineri, între orele 10.00 – 18.00, prin programare confirmată.
Vizitele încep zilnic la orele 10.00, 12.00, 14.00 şi 16.00.

Programări

La [email protected], precizând:

– data și ora dorite pentru vizită;
– numele și CNP/act de identitate;
– un număr de telefon.

Procesarea solicitării are loc în două zile lucrătoare.

Accesul este gratuit, cu tur ghidat pentru toţi vizitatorii. Intrarea se face prin Str. Doamnei, nr. 8, pe baza actului de identitate declarat la programare.

Pentru respectarea procedurii de acces în banca centrală, trebuie să ajungeți cu 5 minute înaintea orei programate pentru vizitare.

Sursa foto