Vara, temperatura din frigider trebuie să fie cu un grad sau două mai scăzută decât în anotimpul rece. De aceea, este bine să setezi frigiderul la 3 grade.

Temperatura ambientală este mult mai ridicată în zilele de vară și, ori de câte ori deschizi ușa frigiderului, un aer cald pătrunde în interior. De aceea, e bine ca frigiderul să fie setat la 3, maximum 4 grade Celsius.

Aparatele moderne îți indică ele temperatura din interior, dar frigiderele mai vechi nu au un termometru la vedere. Poți pune tu un simplu termometru de la farmacie într-un pahar cu apă pe care îl pui apoi în frigider. Verifică termometrul peste 3 ore și vei știi ce temperatură este în frigider.

Temperatura din frigider diferă de la un raft la altul

Chiar dacă setezi o temperatură pentru tot frigiderul, aceasta este diferită în funcție de zonă. Spre exemplu, cel mai rece este pe raftul de jos și pe raftul central, unde este bine să ții brânzeturile, untul și preparatele din carne, precum și mâncarea gătită.

În general, pe raftul superior este mai cald cu jumătate de grad sau un grad, iar aici pot fi ținute dulciurile și fructele care trebuie să stea la frigider. De asemenea, pe ușa frigiderului este ușor mai cald și aici pot fi stocate sticle și borcane cu diverse gemuri și conserve.

Trebuie să mai știi că peștele eviscerat se poate păstra 12 ore pe raftul de jos, la o temperatură medie de 3 – 4 grade, înainte de a fi gătit. De asemenea, carnea tocată sau pulpele de pui pot rezista 24 de ore în zona cea mai rece a frigiderului.

Află ce alimente se păstrează mai bine la frigider și pentru cât timp!

Temperatura optimă din congelator

În general, congelatorul trebuie setat între -18 și -25 de grade Celsius. Dar, pe timpul verii, când îl folosești mai des pentru înghețată, pentru carne și legume, este bine să setezi o temperatură între -18 și -20 de grade.

Când decongelezi carne și pește, lasă-le în frigider peste noapte, să reduci cât mai mult riscul de contaminare. Decongelarea la temperatura camerei grăbește dezvoltarea bacteriilor, ceea ce nu este de dorit mai ales în zilele foarte calde de vară.