Nu întâmplător am sugerat ideea multfuncționalității. Încăperea poate include cadă, cabină de duș, dar și un spațiu pentru spălat și uscat rufe. Cu finisajele și elemente potrivite, baia în mansardă devine un loc cald și primitor, perfect pentru o evadare după o zi plină.
- Începe cu instalația și obiectele sanitare
Primul pas impune realizarea unui proiect al instalației sanitare, astfel încât aceasta să asigure sursele de apă caldă și rece, dar și sistemele de scurgere. Fiind vorba despre o mansardă, ia în calcul o bună izolație a podelei și o gură de evacuare a apei la nivelul acesteia, ca măsură suplimentară de siguranță.
Spațiul oferit de mansardă îți poate permite să alegi modele diferite ale căzilor de baie pe care nu le-ai putea include într-un spațiu mic, cum este cel al băilor clasice, realizând un mini spa. Astfel, vei putea alege:
- dintr-o varietate de modele;
- modele ușor de integrat în orice design (căzi clasice sau cu hidromasaj);
- căzi cu forme diverse (dreptunghiulare, rotunde, semirotunde, pe colț, cu instalare pe dreapta sau pe stânga);
- modele ce pot fi montate aproape de perete sau central, în funcție de dimensiunile mansardei, înălțimea pereților și de gradul de înclinare a tavanului.
Căzile moderne sunt realizate din materiale durabile, rezistente la abraziune, sunt ușor de curățat și simplu de montat, ușoare și finisate deosebit, cu măști și/sau paravane, care le completează funcțional și estetic. Așadar, cada de baie poate fi elementul de la care pornesti în amenajarea unei băi altfel, chiar în mansardă.
- Folosește intens lumina naturală
Al doilea pas important este alegerea surselor de lumină. Mansarda este zona care beneficiază din plin de lumină naturală, folosind ferestre înclinate sau lucarne. Iluminarea prin acoperiș face spațiul să pară foarte mare, să fie mai primitor și deschis.
Amenajarea interioară poate fi gândită și ajustată în funcție de poziția luminatoarelor din tavan. Să faci baie în dreptul unei ferestre sau putând vedea cerul poate fi o experiență încântătoare.
Beneficiul amenajării unei băi într-o mansardă vine și din garanția intimității pe care acest spațiu îl poate oferi, în ciuda utilizării suprafețelor vitrate mari, lăsate libere, neprotejate de jaluzele sau alte sisteme din această categorie.
- Finisajele definesc spațiul
Alege cu maximă atenție finisajele. Acestea sunt cele care definesc spațiul și îi oferă personalitate și funcționalitate. În consecință, orientează-te spre combinații inspirate pentru pereți și podele. De exemplu, asocierea unor suprafețe placate cu faianță cu altele zugrăvite simplu ori acoperite cu tapet sau cu elemente de lemn poate da opulență spațiului și îl poate transforma într-o zonă stilată. Aceeași abordare poate fi aplicată și pentru podele. Combină gresia cu parchet sau dușumele clasice din lemn, dacă amenajarea în ansamblul ei are o tentă rustică.
Indiferent de stil, adaugă zone de depozitare și nu omite oglinzile și corpurile de iluminat. Acestea din urmă pot fi atipice, astfel încât să impresioneze și să reprezinte puncte de atracție vizuală.
- Fii inventiv și renunță la tipare
Suntem, deseori, victimele tiparelor și ale amenajărilor în șabloane. A renunța la acestea, a gândi outside the box îți poate oferi idei și rezolvări spectaculoase, care să amplifice funcționalitatea unui spațiu, așa cum este mansarda.
Include în amenajare un loc format dintr-un fotoliu, un taburet și un lampadar. Delimitează-l cu un covor pufos și vei crea un spațiu adecvat, pentru a te relaxa după baie.
Dacă spațiul este unul generos, nimic nu te oprește să adaugi și o cabină de duș, să optezi pentru un lavoar dublu, pe blat, vas de toaletă și, de ce nu, un bideu. Aceste elemente pot sta perfect împreună, atâta vreme cât există suficient loc.
La fel de bine poți amenaja, lăsând spațiul deschis sau printr-o compartimentare cu pereți ușori, o zonă unde să amplasezi mașina de spălat, uscătorul de rufe sau un suport pentru haine. Adaugă și un spațiu de depozitare mic, pentru a pune detergenți și alte produse de curățenie, ca să poți păstra ordinea.
Transformarea mansardei prin amenajarea unei băi este o modalitate excelentă de a adăuga valoare casei, o soluție pentru a crea un loc de relaxare spectaculos și o modalitate de a utiliza eficient spațiul.
Sursa foto: Shutterstock.com
(P) Material publicitar realizat in colaborare cu BricoDepot