Cumpără din timp lucrurile de bază

Pregătește-te financiar, înainte să adopți un câine, și cumpără câteva lucruri de bază: un coșuleț călduros unde va dormi micuțul animal, ca să nu doarmă în pat cu tine, boluri din inox sau din plastic pentru apă și hrană, o perie pentru blăniță, lesă și zgardă, precum și de jucării, în funcție de vârsta lui.

Vizitele la veterinar, vaccinurile și deparazitările costă și acestea suficient de mult și trebuie făcute periodic. Cu timpul, apar noi necesități sau probleme medicale neprevăzute, care vor spori cheltuielile.

În ceea ce privește hrana, cere cât mai multe informații de la medicul veterinar, pentru a-i oferi toate elementele nutritive esențiale. Nu cumpăra hrana cea mai ieftină din comerț. Ține cont de sfaturile veterinarului și cumpără bobițe și hrană umedă de calitate, pentru a avea un animal sănătos.

Pregătește-ți casa!

Camuflează cablurile, ascunde obiectele mici pe care le poate înghiți cățelul, mută gunoiul într-un loc inaccesibil pentru el și pune substanțele toxice pe rafturi la înălțime. Câinii cercetează totul și se joacă cu orice, pot ajunge la detergentul din baie sau pot răsturna găleata de gunoi în mijlocul casei. Medicamentele, plantele otrăvitoare de cameră, obiectele ascuțite precum cuțitele, acele sau foarfeca sunt periculoase pentru el.

Schimbă-ți programul!

Asigură-te că ai suficient timp liber și energie pentru a te ocupa de câine. Dacă ești plecat de acasă peste opt ore pe zi și câinele tău stă singur, vei avea o mulțime de surprize neplăcute. Trebuie să îți schimbi programul și să îl scoți la plimbare dimineața și seara. Fă-ți timp să te joci cu el și să îl înveți tot felul de reguli.

Dresajul este continuu, nu există pauze, dacă vrei să asculte de tine și să vă înțelegeți cu adevărat. Câinele are nevoie de reguli și de antrenament zilnic. Nu este neapărat nevoie de trucuri, dar cățelul tău are nevoie să învețe și să înțeleagă anumite activități și comenzi. Solicită ajutorul unui dresor profesionist, pentru a fi mai ușor.

Găsește din timp un cămin pentru situații neprevăzute

Gândește-te ce vei face cu micul patruped când pleci în vacanță sau când mergi la o petrecere noaptea târziu. Găsește o pensiune canină aproape de casă unde îl poți lăsa în siguranță cât timp ești plecat sau o bunică înțelegătoare, care să îl găzduiască o vreme și să continue activitățile cu care era deja obișnuit.