Un astfel de plan îți poate aduce mai multă stabilitate emoțională, dar și o mai bună gestionare a resurselor financiare, pentru că, transformând vârsta pensionării într-un proiect solid în care investești constant timp și energie, ajungi să economisești continuu. În continuare, afli care sunt câteva dintre metodele la îndemâna ta care te pot ajuta să-ți organizezi eficient această strategie pe termen lung. 

Asigură protecția financiară pentru tine și cei dragi

Orice strategie eficientă pe termen presupune mai multe etape și obiective îndeplinite treptat, indiferent de evenimentele neprevăzute care apar pe parcurs și care pot avea un impact major asupra planurilor inițiale. Cum nu poți avea controlul asupra viitorului, singura metodă prin care poți avea garanția că, până la vârsta pensionării, bugetul tău de economii nu va fi zdruncinat din temelii, este să te gândești la soluții prin care să asiguri protecția financiară pentru tine și cei dragi. Cu alte cuvinte, indiferent ce se întâmplă, să aveți resursele necesare pentru a gestiona urgențele, fără să fie nevoie de împrumuturi sau de renunțarea la obiectivele fixate pentru viitor. 

Din această perspectivă, cutremurele, alunecările de teren și inundațiile sunt dezastre naturale care îți pot da toate planurile peste cap, dar împotriva cărora te poți proteja printr-o asigurare PAD, obligatorie pentru toți proprietarii de locuințe. Această asigurare este un instrument util pentru gestionarea cheltuielilor într-o astfel de situație. Cum există însă și alte riscuri, precum furtunile, ploile torențiale, exploziile, avalanșele, vandalismul, avariile electrice, pe care o astfel de poliță nu le acoperă, poți opta și pentru asigurarea facultativă a locuinței, pentru un plus de protecție financiară. Reține că este important să studiezi ofertele de pe piață și să apelezi la recomandările unui consultant specializat în asigurări, ca să alegi varianta ce răspunde cel mai bine nevoilor tale. Totodată, dacă optezi pentru încheierea unei astfel de polițe online, poți obține, cu ajutorul aplicațiilor și al softurilor speciale, oferte comparative nu doar pentru asigurarea pentru locuință, ci și pentru RCA, cea pentru călătorie ori răspunderea civilă profesională. În plus, le poți plăti pe toate rapid, cu ajutorul cardului sau printr-un simplu transfer bancar.

Construiește o strategie solidă pentru economii

Dincolo de gestionarea eficientă a impactului pe care situațiile neprevăzute, care se pot referi nu doar la locuință, ci și la afecțiuni medicale grave sau accidente, de pildă, studiile psihologice arată că un aspect la fel de important, când vine vorba de organizarea bugetului personal pe termen lung, este constituirea unui fond de economii. Acesta este esențial în ceea ce privește vârsta pensionării, pentru că te va ajuta să ai resurse nu doar pentru urgențe, ci și pentru a pune în aplicare un plan B, în cazul în care rămâi fără serviciu, de exemplu, sau dacă de-a lungul timpului apar proiecte în care ai vrea să investești pe termen scurt, fără ca acest lucru să aibă un impact major asupra obiectivului final pe termen lung, și anume să stai fără griji la pensie. 

Iată de ce este vital să prioritizezi mereu cheltuielile și să vezi care dintre ele pot fi ajustate și la care poți chiar renunța cu totul, astfel încât să poți pune și bani deoparte. Apoi, este bine să nu neglijezi posibilele surse de venit suplimentar, cum ar fi o colaborare pe lângă jobul de bază, spațiile pe care le poți închiria ori hobby-urile ce pot fi transformate în mici afaceri de familie. 

Adoptă un stil de viață sănătos

Un alt aspect important când vine vorba despre pregătirea pentru vârsta pensionării este să ai constant grijă de sănătatea ta. Prin urmare, mergi la controale regulate la medic, pentru a preveni dezvoltarea unor afecțiuni ori pentru a ține sub control manifestările celor deja existente. Un simplu consult te poate scuti de multe bătăi de cap pe termen lung. Cunoaște-ți organismul și ascultă-l, pentru că, în general, îți va da semne că ceva nu este în regulă. Nu le ignora și acționează din timp, pentru ca ele să nu agraveze. Totodată, adoptă un stil de viață sănătos, cu un meniu zilnic echilibrat, hidratează-te corect, odihnește-te cel puțin șapte ore pe noapte și fă mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi. 

Dincolo de forma fizică, nu uita să acorzi atenție și psihicului tău. Este foarte important ca, indiferent cu ce situații te confrunți, să poți să-ți recapeți energia pozitivă de care ai nevoie pentru a face față provocărilor de zi cu zi. Prin urmare, creează un echilibru între viața profesională și cea de familie și nu îți mai folosi timpul liber pentru rezolvarea problemelor de serviciu. Implică-te în proiecte care îți fac plăcere, chiar și acțiuni de voluntariat, citește, relaxează-te împreună cu cei dragi, fă-ți planuri de vacanță. Păstrează-ți atitudinea pozitivă și nu renunța la obiectivele pe care ți le-ai fixat pe termen lung, atunci când apar obstacole, ci adaptează-te continuu. 

Vârsta pensionării pare un moment foarte îndepărtat, însă dacă vrei ca această perioadă a vieții tale să fie cât mai liniștită, este bine să-ți construiești o strategie eficientă din timp. La prima vedere pare o provocare foarte dificilă, însă ținând cont de câteva metode practice, cum sunt și cele de mai sus, cu răbdare și perseverență vei reuși să transformi proiectul tău pentru pensionare într-unul de succes. 

Sursă foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu asigurari.ro