Hortensiile cresc destul de bogate și ramurile prea dese mai trebuie scurtate, pentru a aerisi planta și pentru a o ajuta să înflorească.

Hortensiile care au înflorit pe ramurile bătrâne și lemnificate pot fi tunse la începutul toamnei, după ce florile s-au ofilit. Se taie inflorescențele uscate și ramurile foarte subțiri, care au crescut în mijlocul tufei.

Hortensiile care înfloresc doar pe ramuri noi se taie doar primăvara. Se scurtează ramurile prea subțiri, pentru a le ajuta să crească în grosime, și se dă o formă rotundă tufei.

Când sunt utile tăierile drastice

Dacă ai o tufă de hortensie pe care nu ai tăiat-o niciodată și care a făcut tot mai puține flori de la un an la altul, este cazul să o tai în luna septembrie drastic. Elimină toate ramurile din mijlocul tufei, toate crenguțele care au crescut strâmbe și încrucișate.

Lasă doar ramurile drepte, viguroase și ușor lemnificate la bază. Pe acestea, trebuie să le scurtezi la 10 – 15 cm de la sol și să le acoperi în luna noiembrie cu pământ și frunze să nu degere.

În primăvara viitoare, vor da lăstari noi și planta va face mai multe flori.

Prin tăierile drastice de toamnă se elimină tulpinile prea bătrâne, care nu vor mai face flori și se stimulează apariția de noi lăstari tineri, care vor înflori.

Cum se îngrijesc hortensiile peste iarnă

Este foarte important să le protejezi de ger. Adună în jurul tulpinilor pământ amestecat cu nisip și frunze uscate. Dacă este cazul, le poți înveli cu plasă specială pentru protecția pomilor peste iarnă.

Primăvara, se îndepărtează pământul, se sapă în jurul plantelor și se aplică îngrășăminte doar dacă este cazul.

După ce a trecut pericolul de îngheț, prin luna aprilie, se taie ramurile până la primii 2 – 3 muguri mari și sănătoși. Această regulă este valabilă pentru hortensiile care înfloresc pe ramuri tinere, care cresc primăvara.

foto: 123rf.com