Poți crește în grădină tot felul de plante medicinale, ierburi aromatice și ce mai ai nevoie pentru a te bucura de ele tot anul.

Multe dintre ele pot crește frumos și în ghivece, pe balcon.

Desigur, oricând ai la îndemână și varianta în care le cumperi direct de la plafar și nu îți mai ocupi timpul și spațiul cu ele.

Când recoltezi plantele medicinale și aromatice din grădină

Le recoltezi pentru a le usca înainte ca florile să se deschidă, de preferat dimineața devreme, dar după ce nu mai este rouă iar soarele nu este prea puternic.

După ce le-ai cules nu le lăsa prea mult aruncate să se prăfuiască, căci le va altera savoarea, culoarea.

Le poți trece printr-un jet de apă pentru a scăpa de praf, resturi de ierburi, etc.

Îndepărtează plantele moarte, prea uscate, bolnave, cu frunzele veștejite.

Cum usuci plantele medicinale și aromatice

La soare

Acum le poți grupa pe buchete, le legi cu sfoară și le pui la uscat, cu florile în jos.

Există varianta de uscare la soare, însă soarele le cam veștejește și le cam ia din aromă. Poți alege un loc în care să nu fie mult bătute de soare de-a lungul zilei.

Temperatura ideală este de 37-38 de grade Celsius și o umiditate care să nu treacă de 60. Umezeala favorizează mucegăirea.

După ce s-au uscat bine, se sfarâmă repede, le depozitezi în pungi de hârtie.

În interior

Le poți usca și în interior, cu condiția ca spațiul să fie bine aerisit.

Multe dintre plante preferă să fie uscate la interior, căci astfel își păstrează toate proprietățile.

Legate pe buchete se agață cu capul în jos, eventual la exterior prinde-ți o bucată de hârtie pentru a nu piede din materia primă.

În funcție de plantă, ele se pot usca între 5 zile și câteva săptămâni. După uscare se păstrează în pungi de hârtie.

În deshidrator

Și aceasta este o metodă de a usca plantele medicinale și aromatice, dar puțin mai costisitoare.

Acest aparat poate fi folosit și să-ți prepari o sumedenie de fructe și legume deshidratate pe care, în mod normal, le cumperi din magazine.

Le usuci la cuptor

Uscarea plantelor la cuptor este o metodă mai la îndemână decât cea anterioară.

Setează cuptorul pe cea mai joasă temperatură, dar să nu sară de 100 de grade Celsius. Urmărești cuptorul îndeaproape.

Întoarce plantele de mai multe ori în timpul acestui proces. Când s-au copt și sunt sfărâmicioase, ele sunt gata.

La microunde

Pune frunzele plantelor între straturi de șervețele de hârtie.

Pornește cuptorul cu microunde la putere mare timp de 1 minut, apoi oprește-l pentru 30 de secunde înainte a alterna 30 de secunde pe putere mare și alte 30 de secunde de pauză.

Multe dintre ele vor fi gata uscate în 10 minute. Nu toate plantele au același timp de uscare.

La frigider

După ce speli plantele medicinale și aromatice, trebuie să le ștergi bine de apă.

Le învelești în prosoape de hârtie, apoi le bagi la frigider. Nu uita să le mai verifici din când în când.

Și la frigider își vor păstra toate proprietățile.

Unde le depozitezi

Le depozitezi în pungi de hârtie, la loc răcoros și departe de lumină.

Timp de 6-12 luni își vor păstra toate aromele, iar mai apoi se vor mai estompa.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto