Ce este autismul?

Autismul este o tulburare de dezvoltare considerată ca fiind una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Această afecțiune este presupusă a fi cauzată de niște disfuncționalități de dezvoltare ale sistemului nervos central sau genetice. Cauzele specifice sunt încă necunoscute.

De obicei, părinții sesizează în primii doi ani de viață ai copilului, o dată cu dezvoltarea personalității copilului, existența sa, chiar dacă aceasta este prezentă în mod normal de la naștere.  Autismul este identificat de obicei printr-un comportament social anormal, aptitudini reduse de interacționare, dificultăți de comunicare, iar, în unele cazuri, un comportament compulsiv sau repetitiv.

Autismul pare a avea în special cauze genetice, deși există și unii factori de mediu care intervin în apariția sa.

Cum să tratezi natural autismul

În general, se recomandă o combinație de remedii naturale și terapie comportamentală pentru a trata autismul. Cel mai frecvent se apelează la terapii alternative, comportamentale și naturiste pentru tratamentul acestei afecțiuni. Unele dintre cele mai eficiente remedii naturale sunt considerate a fi uleiul de pește, magneziul, probioticele, vitamina D sau melatonina. Anumite schimbări în alimentație pot contribui la creșterea eficienței tratamentului prin terapie comportamentală.

Uleiul de pește

Acizii grași de tipul omega 3 și alte tipuri de acizi grași prezenți în uleiul de pește sunt esențiali pentru dezvoltarea normală a corpului. Conform studiilor, cantități ridicate de omega 3 pot crește capacitatea de socializare a persoanelor care suferă de autism și pot reduce comportamentul hiperactiv sau problematic (disruptiv). Uleiul de pește reprezintă forma cea mai concentrată și mai ușor accesibilă și utilizabilă de către corp de acizi grași omega 3.

Magneziu

Deși o nutriție echilibrată este esențială pentru orice copil, magneziul este în special important pentru copiii care suferă de autism. Lipsa de magneziu poate conduce la diverse simptome care seamănă cu tiparele de comportament ale copiilor care suferă de autism. Copiii care prezintă deficit de magneziu se manifestă prin incapacitatea de concentrare, anxietate, legănarea corpului, bruxism (scrâșnirea dinților). Prin furnizarea unei cantități optime de magneziu, aceste simptome pot fi reduse, iar terapia comportamentală poate da rezultate mai bune.

Probiotice

Unii cercetători consideră că aportul necorespunzător de substanțe nutritive și problemele digestive de la nivelul intestinelor ar reprezenta un factor de risc pentru autism sau pentru gravitatea acestuia. Sindromul intestinului permeabil permite pătrunderea în fluxul sangvin a toxinelor, bacteriilor și a altor elemente nocive și a fost corelat cu autismul. Probioticele sunt responsabile de creșterea numărului de bacterii sănătoase din colon care ajută la absorția nutrienților și la protecția de infecții. Există în comerț sortimente de iaurt cu probiotice. Acestea se găsesc și sub formă de suplimente alimentare.

Melatonina

Unul dintre simptomele care apar cel mai frecvent în caz de autism îl reprezintă tiparele de somn inadecvate. Afectarea ciclului normal de somn poate conduce la iritabilitate, lipsă de concentrare, anxietate și stres. Melatonina este o substanță calmantă, cu rol sedativ care asigură un somn liniștit. Copiii afectați de autism se vor odihni mai bine. Rezultatul va fi un comportament îmbunătățit.

 

Vitamina D

Acest nutrient critic din alimentația noastră este crucial atât pentru mamă, cât și pentru copil. Cantități scăzute de vitamina D în cazul femeilor gravide au fost corelate cu risc de autism. Deficiența de vitamina D este conectată cu sindromul intestinului permeabil despre care am vorbit mai sus. Vitamina D influențează funcționarea neurotransmițătorilor care sunt adesea afectați negativ la persoanele care suferă de autism.

Foto: 123rf.com