Ne trăim succesul sau eșecul prin … cap, stomac, rinichi și picioare. Aceasta este opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI). Specialistul îți spune cum să-ți schimbi emoțiile și comportamentele nepotrivite pentru a trăi o viață împlinită. Capul, stomacul, rinichii și picioarele sunt cele 4 părți ale corpului nostru care ne pot asigura eșecul sau succesul, prosperitatea sau nu. Putem avea succes dacă le acordăm atenția cuvenită. Află cum să-ți schimbi emoțiile și comportamentele nepotrivite.
Citește și: Parentingul pozitiv. Află de la psiholog ce este și cum îl poți aplica
1. Cum să-ți schimbi emoțiile și comportamentele nepotrivite. Capul
Partea din corpul nostru care are legătură cu individualitatea noastră. Mesajele pe care ni le dă sunt: „știu că sunt”, „vreau să fiu”, „aleg să cred despre viață”. El reprezintă ceea ce ne este specific nouă și ne diferențiază de restul oamenilor. Are legatură cu valorile personale, credințele despre viață și principiile pe care ne propunem să le respectăm.
“Emoțiile și comportamentele nepotrivite sunt atunci când ne simțim „atacată” individualitatea, manifestăm rezistență la schimbare, neiertare, rezistentă la perspective diferite de ale noastre. De cealaltă parte, emoțiile potrivite sunt sinceritatea față de sine, liniște, relaxare, acceptare, odihnă fizică și mentală, iertare, flexibilitate”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru și recomandă:
- schimbarea modului de gândire deficitar,
- luarea în considerare a altor perspective,
- lucrul cu corpul fizic pentru a elibera din ”amintirea” acestuia emoțiile nepotrivite care au fost stocate.
Trebuie întărite următoarele convingeri:
- ”tot ce se întâmplă în jurul meu este spre binele meu, mă ajută să învăț, să evoluez, să fiu cea mai bună varianta a mea”,
- “ dau voie vieții și oamenilor să-mi facă daruri fără să pun condiții de dată, timp, formă etc”,
Citește și: Cum să devii o persoană mai tolerantă. Sfaturile psihologului
2. Cum să-ți schimbi emoțiile și comportamentele nepotrivite. Stomacul
Stomacul reprezintă centrul energetic al voinței, al puterii personale și al imaginii de sine. Deoarece este organul primar al digestiei, coordonează procesul de digestie a alimentelor. Din punct de vedere metaforic, psihicul nostru îl asociază cu “digestia” persoanelor, situațiilor, contextelor.
“În cazul stomacului, emoțiile și comportamentele nepotrivite sunt îngrijorare, raționalizare excesivă, învinuirea altora, rușine, dependență de muncă, agresivitate, dominare, control, încăpățânare, hiperactivitate, ambiție excesivă și competitivitate, gândire dogmatică, obsesivă, inflexibilă sau lipsa de energie, voință slabă, apreciere scăzută față de propria persoană. Emoțiile potrivite sunt capacitate de adaptare, transformare, susținere, dăruire, respect pentru natură și sentimental unității cu întreagă umanitate, asumarea responsabilității, liniște interioară, acceptarea de sine, spontaneitate, optimism, definire a sinelui”, spune specialistul.
Psihologul recomandă:
- comportamente care au capacitatea de a ne face să ne simțim bine în orice context,
- asumarea riscurilor,
- menținerea atenției pe “aici și acum”,
- relaxare profundă,
- întărirea voinței,
- a acționa,
- a fi individual și original,
- renunțarea la a ține cont excesiv de părerea altora.
Pentru schimbarea emoțiilor și a comportamentele nepotrivite este nevoie de întărirea convingerilor de tipul:
- “Eu pot, știu, reușesc, cred în mine”,
- “îmi îndeplinesc orice obiectiv cu ușurință și plăcere”,
- “îmi revendic forță interioară și o onorez”,
- “știu cine sunt, care este rolul meu în lume și cum îmi doresc să trăiesc”.
Citește și: De ce ne îndrăgostim de persoane nepotrivite
3. Cum să-ți schimbi emoțiile și comportamentele nepotrivite. Picioarele
Partea din corpul nostru care ne poartă într-acolo unde este direcționată și atenția noastră. Ne vorbesc despre direcția noastră în viață, despre capacitatea de a avansa în viață, de a învăța lucruri noi și de a trăi experiențe noi, despre a produce o schimbare în general, ne vorbesc despre stabilitate, siguranță, atenție la prezent, centrare pe soluții și acțiune.
“Emoții și comportamente nepotrivite în cazul picioarelor sunt: “nu pot”, ”nu știu” sau ”nu este potrivit” să fac o schimbare (în gândire sau comportament), să învat ceva nou, refuzul de a lasă trecutul în urmă, frică de o suferință posibilă, dezechilibru între dorința și acțiune, iar cele potrivite sunt liniștea, relaxarea, curiozitatea și acceptare”, declară Laura Maria Cojocaru.
Comportamentele recomandate care să te ajute să-ți schimbi emoțiile și comportamentele nepotrivite pentru a trăi o viață împlinită sunt:
- menținerea unui echilibru emoțional,
- atenție îndreptată cât de cât egal către toate aspectele vieții,
- exersarea capacității de a lua ceea ce este bun, util, plăcut, frumos de la viață, de a ne opri un timp pentru a ne bucură de realizări.
În cazul picioarelor, se recomandă întărirea următoarelor convingeri:
- ”mă pot descurcă bine cu orice nouă provocare în viață mea pentru că am resurse și știu să găsesc soluții și modalități de adaptare astfel încât să-mi fie cel puțin la fel de bine ca acum sau și mai bine”,
- “mențin în viața mea ce este cu adevărat important, las în urmă ce este perimat și mă pregătesc cu bucurie și curiozitate pentru persoane noi, pentru aspecte noi, utile, plăcute și care mă apropie din ce în ce mai mult de viața pe care mi-o doresc”.
4. Cum să-ți schimbi emoțiile și comportamentele nepotrivite. Rinichii:
Rinichii influențează starea de sănătate a sistemului osos și a părului capilar. Rinichii reprezintă centrul stabilității, siguranței, ancorarii în prezent și al legăturii cu pământul, tradițiile, apartenența, sănătatea fizică și, în mod foarte direct cu prosperitatea.
“În cazul rinichilor, emoțiile și comportamentele nepotrivite sunt frica existențială, nerăbdare, dezorganizare, dependență de securitate de orice tip, atașamente de orice tip, tendința excesivă de acumulare. De cealaltă parte, emoțiile potrivite sunt flexibilitate, adaptare, perspective multiple, liniște, relaxare, calm, siguranță, stabilitate, asumarea dreptului de a fi, de a avea, asumarea dreptului de a trăi în bucurie și plăcere, creșterea inteligenței emoționale (EQ), deschidere, gentilețe, înțelepciune”, explică psihologul Laura Maria Cojocaruși recomandă comportamente de tip:
- organizare,
- prioritizare,
- mișcare fizică,
- joc,
- timp petrecut în natură,
- îngrijire fizică.
Pentru ca să-ți schimbi emoțiile și comportamentele nepotrivite, ai nevoie de întărirea convingerilor de genul:
- “Sunt în siguranță, trăiesc în prosperitate pe toate planurile”,
- ”merit să trăiesc plăcerile vieții”,
- ”îmi iubesc corpul și am încredere în înțelepciunea lui”.
Sursa foto: 123rf.com