Ca să știi cu cine te lupți, îți reamintim câteva dintre semnele prin care organismul ne spune că nu mai poate de atâta stres: dureri de cap frecvente, greață sau dureri de stomac, insomnie sau somn prea mult, dificultăți la concentrare, oboseală constantă, irascibilitate sau chiar atacuri de panică.

E greu și te înțelegem. Dar nu își face griji, totul trece. Trage aer adânc în piept și include următoarele trei schimbări în viața ta de zi cu zi. Schimbările o să se simtă imediat:

  1. Urcă pe scări, nu mai lua liftul sau scările rulante

La birou, iei liftul pentru a merge la birou. Când mergi în mall, la cumpărături, urci pe scările rulante. La metrou, te bazezi tot pe ele. Ajungi acasă și tot cu liftul urci. Înlocuiește toate asta cu tradiționalul urcat pe scări. Prima dată o să fie mai obositor, dar după a doua tură deja o să te simți mai bine. Cardio ca la sală și o metodă perfectă de a scăpa de stres.

  1. Dansează prin casă un pic

Uită un pic de toate lucrurile pe care trebuie să le faci acum urgent neapărat. Fă-ți un playlist cu câteva melodii preferate și dă-le play. Ori că-ți pui căștile, ori că le asculți direct la boxe, important e să te lași în voia muzicii și să nu te mai gândești la nimic pentru câteva minute. Mișcarea asta îți face bine și la corp, dar și la starea de spirit.

  1. Scoate-ți câinele la plimbare

Plimbarea în aer liber e cel mai mare dușman al stresului. Îți oxigenează creierul, îți pune corpul în mișcare, te relaxează și te detașează de toate lucrurile alea care te îngrijorează. Plus că joaca aia cu patrupedul o să-ți încarce bateriile cu fericire și energie din-aia bună. Așa că plimbatul câinelui e scuza ideală pentru a face asta. Dacă nu ai câine, ieși cu un prieten care are câine. Dacă nici asta nu e valabil, atunci mergi în cel mai apropiat parc, la locul de joacă al câinilor, și vezi ce prieteni noi îți faci.

Știai că stresul e o noțiunea bătută în cuie pe la 1950? Responsabil e Hans Selye, un biochimist canadian de origine austro-ungară care a introdus noțiunea în știință. Mai multe lucruri interesante de acest fel te așteaptă în volumul despre Psihologie al seriei „50 de idei pe care trebuie să le cunoști”. Îl găsești alături de ziarul Libertatea începând cu luni, 20 noiembrie , la prețul de 19,99 lei o carte. În serie mai apar și volume despre Filosofie, Matematică și Fizică.