Verifică cu atenție prognoza meteo

Înainte să pleci în călătoria propriu-zisă, verifică cu atenție prognoza meteo pentru perioada în care te vei afla la munte. Este foarte important să știi cum va fluctua vremea, ca să nu te surprindă vreo furtună sau ninsoare, mai ales pe drumul către destinația în care urmează să ajungi. În plus, trebuie să te echipezi corespunzător, ca să fii pregătit pentru orice schimbare de temperatură. Nu uita că în zona montană vântul bate cu putere, iar gerul e năprasnic. De asemenea, o măsură de securitate suplimentară o reprezintă instalarea unei aplicații montane, ca să ai acces la informații utile cu ajutorul cărora să eviți pericolele. 

Apelează la un automobil potrivit pentru traseu

Atunci când vei pleca la drum, vei avea nevoie de o mașină pe care te poți baza, fiabilă și puternică, cu un portbagaj încăpător, unde să îți pui bagajele și echipamentele pentru sporturi de iarnă. Mai ales în cazul în care vei conduce pe drum înzăpezit sau pe teren accidentat, este necesar să ai la dispoziție un automobil cu tracțiune integrală pe care te poți baza, precum un model Dacia Sandero Stepway. Cu o astfel de mașină vei ajunge cu bine la destinație. Cu toate acestea, echipează-ți vehiculul în mod corespunzător. Mai precis, trebuie să te asiguri că ai la tine o trusă de prim ajutor, un sac de sare, unul cu nisip, o lopată, precum și lanțuri antiderapante.

Nu te abate de la traseu

Odată ajuns la destinație, este foarte important, atât pentru siguranța ta, cât și a celor care te însoțesc, să nu te abați de la traseu și să respecți cu strictețe marcajele turistice. Nu te aventura pe trasee pe care nu le cunoști, ca să nu te rătăcești și să eviți interacțiunea cu animalele sălbatice. De asemenea, dacă îți dorești să pleci într-o drumeție, apelează la ghizi montani care cunosc foarte bine zona respectivă. În plus, verifică cu atenție condițiile meteo, ca să nu existe pericol de avalanșă sau să nu te surprindă ninsoarea.

Îmbracă-te în straturi

Fiindcă temperaturile din zona montană sunt foarte scăzute, este necesar să te îmbraci în straturi, ca să ai parte de confort termic și să eviți instalarea hipotermiei. În consecință, asigură-te că primul strat, cel care intră în contact cu pielea, îți ține de cald. Indicat este să folosești un tricou care nu este fabricat din bumbac, fiindcă acesta se îmbibă foarte ușor atunci când transpiri. Când vine vorba de stratul intermediar, poți opta pentru o jachetă sintetică. Iar pentru cel de-al treilea strat, cel exterior, care te protejează împotriva vântului puternic sau a ploii, poți apela la o geacă hardshell. 

Aceste sfaturi îți vor prinde bine și te vor menține în siguranță atunci când vei merge la munte pentru a te relaxa. Nu uita, de asemenea, să mănânci și să te hidratezi constant, fiindcă organismul tău va depune un efort considerabil, de aceea va trebui să îți reîncarci bateriile și să îți recapeți energia pierdută. Așadar, consumă lichide calde, precum ceai sau supă, și mănâncă nuci, batoane energizante, fructe deshidratate sau conserve cu carne. Verifică prognoza meteo și nu te aventura pe trasee necunoscute. Apelează la ghizi montani și îmbracă-te corespunzător. 

Sursă foto: Pexels.com 

(P) Material publicitar realizat cu Autovit