Cele mai multe semințe încolțite și germenii fragezi au un conținut ridicat de vitamina C și vitamina A, de minerale precum potasiu și magneziu, de radicali liberi și antioxidanți care ajută sistemul imunitar și combat o mare parte din procesele degenerative din organism.

Germenii încolțiți au un rol important în prevenirea proceselor care grăbesc îmbătrânirea. Ei mențin pielea mai suplă și mai strălucitoare, ajută părul să se refacă și să își păstreze culoarea naturală, ajută producția de colagen și refacerea celulelor nu doar de la nivelul pielii, ci în tot organismul.

Cele mai bune semințe încolțite

Poți face semințe încolțite și germeni din aproape orice semințe de cereale și de legume. Sunt foarte apreciate cele de grâu și de ovăz, de hrișcă, de ridichi, de varză și de spanac, de creson, de morcovi sau de mazăre. Germenii de trifoi și de lucernă sunt și ei în top când vine vorba de beneficii.

Atenție, însă, să nu folosești semințe luate la întâmplare de la tarabele din piață, pline de praf și tratate cu pesticide. Cumpără semințe de la magazinele naturiste, crescute în sistem ecologic.

Cum să îți faci singură germeni și semințe încolțite

Pentru semințe încolțite se folosește un strat foarte subțire de pământ, de cel mult 2 cm

Este mult mai indicat să pui la încolțit semințele fără pământ. Semințele de la diverse plante se pun într-o strecurătoare largă și se spală cu apă călduță timp de 3 zile, de 3 ori pe zi. Se păstrează apoi într-un spațiu luminat, dar răcoros, până când încep să încolțească. Vara procesul este mai rapid și după 5 sau 6 zile vezi deja primii germeni.

Dacă vrei să le pui la încolțit în pământ, folosește un strat subțire de pământ de pădure, luat dintr-o zonă cât mai curată și lipsită de contaminări chimice. Pământul se pune într-o tavă la cuptor, timp de câteva minute, la putere maximă pentru a-l steriliza.

Semințele se udă abundent în pământ, în fiecare zi, până răsar și cresc germenii de 5 – 7 cm. Apoi se consumă doar partea verde. Rădăcinile și pământul se lasă se usuce complet la soare, se toacă mărunt și se folosesc drept substrat pentru o nouă generație de germeni.

sursa foto: 123rf.com

Vezi câteva rețete de salate pe care să le ai tot timpul la îndemână