Donează sânge
Epidemia de coronavirus a afectat semnificativ şi centrele de transfuzii din ţara noastră, unde numărul de donatori a scăzut foarte mult în ultimele săptămâni. Aşadar, multe spitale se confruntă în acest moment cu o criză cauzată de acest context. Din păcate, aşa cum aminteau şi medicii de la Centrul de transfuzii Bucureşti, există bolnavi care au nevoie de sânge, indiferent de contextul epidemiologic în care ne aflăm. Dacă eşti sănătoasă, nu ai călătorit recent într-o ţară afectată de epidemia de COVID-19, dacă nu ai intrat în contact cu o persoană care a călătorit într-o țară afectată de acest virus, poţi merge să donezi sânge, în condițiile de până acum. Totul este pregătit astfel încât să nu existe niciun risc pentru donatori. Este un gest de o generozitate exemplară, care nu poate echivala cu nimic altceva.
Fă o donaţie unei organizaţii care îi ajută pe cei din linia întâi
Numeroase vedete din întreaga lume, dar şi de la noi din ţară au făcut donaţii impresionante pentru a ajuta în lupta împotriva epidemiei. Este un gest de solidaritate, care poate fi reprodus de fiecare dintre noi, după posibilităţile pe care le avem. Fie că donezi prin SMS, prin transfer bancar, sau cumpărând şi oferind mai departe unor instituţii de caritate care se ocupă cu strângerea de donaţii sau produse necesare spitalelor aflate în linia întâi de luptă cu virusul, fiecare gest contează. Nicio contribuţie nu este prea mică, niciun ajutor nu este neînsemnat.
Susţine afacerile locale
Din păcate, efectele economice ale epidemiei sunt din ce în ce mai vizibile. Poţi ajuta şi îţi poţi manifesta solidaritatea faţă de micile afaceri, care au cel mai mult de suferit în această perioadă. Este vorba de gesturi simple, cum ar fi să îţi faci o parte din cumpărături la micul magazin din colţul străzii sau să comanzi online de la mici comercianţi pe care îi apreciezi.
Ajută-ţi vecinii sau rudele mai în vârstă
Persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă în contextul epidemiei actuale şi, aşa cum ai văzut, autorităţile le recomandă să iasă cât mai puţin din casă. Ţinând cont de regulile de igienă şi de distanţare socială, poţi, totuşi, să îţi ajuţi vecinii mai în vârstă să evite deplasările. De exemplu, le poţi face cumpărăturile sau le poţi plimba animalele de companie. Nu trebuie să uităm nici de rudele mai în vârstă, care pot avea acum nevoie de mai mult ajutor decât în alte circumstanţe. De asemenea, este momentul să ne amintim şi de cei apropiaţi, care sunt plecaţi la lucru în străinătate şi care, poate, au rămas fără serviciu din cauza epidemiei. Dacă îţi permiţi, prin intermediul serviciilor de transferuri rapide de bani, le poţi oferi un ajutor financiar, chiar şi cu titlul de împrumut.
Fii îngăduitoare cu persoanele care încă lucrează
Stresul ultimelor săptămâni şi-a pus amprenta asupra tuturor, mai ales asupra celor care încă lucrează în instituţiile publice, băncile, supermarketurile sau farmaciile care încă sunt deschise, pentru ca viaţa noastră să își urmeze, măcar puţin, cursul normal. Să fii îngăduitoare şi amabilă cu aceşti oameni, care se expun în fiecare zi riscului de a fi infectaţi nu este doar un act de politeţe sau de bună creştere, ci şi un semn de apreciere pentru efortul lor. Aşadar, nu uita să le zâmbeşti şi să le spui câteva cuvinte de încurajare de fiecare dată când ai ocazia.
Orice ai alege să faci pentru a-ţi arăta solidaritatea cu semenii tăi în aceste momente dificile prin care trecem împreună, nu uita că orice gest, oricât de mic şi neînsemnat ţi s-ar părea, contează, pentru că mai multe gesturi mici pot face un mare bine.
Sursa foto: Unsplash.com
(P) Material publicitar realizat in colaborare cu BCR