Până te apuci efectiv de muncă și constați că totul din jurul tău te poate distrage, că ai face orice numai ce trebuie pentru job nu, ba chiar ți-e greu și să te dai jos din pat dimineața, deși ai câștigat deja timpul pe care l-ai fi petrecut pe drumul până la muncă. 

Ca să poți lucra eficient de acasă atunci când ești nevoită sau dacă un job de freelancer este cea mai potrivită alegere pentru tine, îți spunem câteva lucruri pe care este bine să le faci și care te vor ajuta, cu siguranță.

Amenajează-ți un spațiu destinat exclusiv muncii

Nu trebuie să fie o cameră specială, este suficient și un colț într-o zonă a casei cu lumină naturală. Alege un birou, un scaun confortabil, un spațiu unde să ai toate instrumentele necesare desfășurării muncii și, eventual o plantă pe care să o pui pe birou, pentru o pată de culoare și aer proaspăt.

Fă-ți o cană mare de cafea aromată, așază-te la birou și răspunde a mailuri în timp ce o savurezi. Apoi fă-ți o listă cu lucrurile pe care le ai de făcut în ziua respectivă, prioritizează-le și apuca-te de treabă serios.

Fă-ți un program și respectă-l cu strictețe

Când ești acasă este ușor să îți fie distrasă atenția de tot felul de lucruri și să nu te poți ține de treabă. Cel mai simplu și mai eficient este să îți stabilești un program asemănător cu cel de la birou și să îl respecți. Împarte-ți ziua pe ore și pe taskuri, cu scurte pauze între ele. Ți-ai programat ca la prima oră a dimineții să răspunzi la mailuri? Nu te ridica de pe scaun până nu ai terminat de răspuns la ele. Apoi ia o pauză de 10 minute și continuă cu lista de lucruri pe care le ai de făcut în ziua respectivă.

O altă capcană în care poți pica dacă lucrezi de acasă este să te lași distrasă de problemele celorlați cărora nu le poți refuza ajutorul, pentru că „stai acasă”. Oamenii au tendința să considere că ai mai mult timp dacă nu ești la birou și să profite de asta. Refuză politicos cererile familiei sau ale prietenilor și urmează-ți cu strictețe programul pe care ți l-ai făcut pentru ziua respectivă. 

Comunică permanent cu colegii de birou

Chiar dacă lucrezi de acasă, încearcă să îți faci treaba ca și cum ești la birou. Folosește toate metodele de comunicare pentru a fi în legătură permanentă cu cei cu care lucrezi. Ai o ședință de dimineață, intră pe skype. Ai de stabilit prioritățile pentru săptămâna în curs, fă un grup pe slack împreună cu cei care ești responsabilă de agenda de lucru și puneți la punct detaliile. Nu ocoli telefonul atunci când ai de rezolvat orice și nici măcar rețele de socializare nu ar trebui ignorate pe post de legătură cu echipa ta. Dacă faci asta, nu doar tu te vei simți ca și cum ești la birou, ci și colegii, care, practic vor lucra cu tine ca și cum ești împreună cu ei.

O zi în care lucrezi de acasă nu trebuie să îți încurce toate socotelile, poate fi chiar mai eficientă decât una petrecută la birou, dacă ții cont de sfaturile noastre. 

Sursă foto: Shutterstock

 (P) Material publicitar realizat in colaborare cu Philips