În plus, știi ce se spune: alege să faci ceva ce te pasionează și nu vei fi nevoită să muncești nici măcar o singură zi în viața ta. Noi îți spunem ce poți să faci pentru a avea un job la care să mergi cu drag.

Alege un domeniu care îți place

Foarte multe persoane muncesc în domenii total diferite de cele pentru care s-au pregătit sau au studiat, fenomen extrem de întâlnit din cauza numărului mare de instituții de învățământ superior. Cel mai probabil cunoști și tu absolvenți de tot felul care fac cu totul altceva față de ce au studiat. Chiar dacă nu știi de la începutul facultății spre ce vrei să te îndrepți, profită de perioada studiilor pentru a experimenta. Aplică pentru internshipuri, pentru că doar așa vei avea ocazia să înțelegi exact ce presupune viitorul tău job.

Dacă ceea ce studiezi nu ți se potrivește și nu poți alege varianta radicală de a renunța cu totul și de a te orienta către altceva, în paralel cu ceea ce faci la facultate încearcă să te pregătești și pentru ceea ce ar putea fi cariera ta. Dacă ești pasionată de desen și tu ești studentă la drept, studiază și ce îți place, pentru că, cine știe, poate ca avocat o să îți susții pasiunea până ajungi să câștigi bani și cu ea.

Preferă întotdeauna un angajator care este atent la nevoile celor care muncesc pentru el

Dacă te întrebi cum poți afla acest lucru, este relativ simplu. Înainte de a merge la un interviu fă un research serios și află tot ce se poate despre posibilul viitor angajator. Vezi care este cultura organizației și ce spun foștii și actualii angajați. Vezi dacă și clădirea de birouri în care a ales să își desfășoare afacerea este construită ținând cont de nevoile celor care lucrează acolo.

Apoi, la interviu, vezi cât de deschiși sunt cei de la HR să îți răspundă la întrebări, află cât sunt de implicați în viața angajaților și cât de flexibili sunt când vine vorba de nevoile lor. Ar trebui să îți dai destul de repede seama de mediul de lucru, de posibilitățile de dezvoltare în companie, și, mai ales, dacă este jobul care te-ar face fericită. 

Găsește echilibru între birou și viața personală

Ca să ai o viață așa cum îți dorești, echilibrul dintre job și orele petrecute în afara lui este esențial. Chiar dacă la început vei fi tentată să stai mult peste program, fie pentru că nu reușești să îți termini treburile, fie pentru că vrei să demonstrezi că ai fost cea mai bună alegere, această abordare este una păguboasă pe termen lung. 

Încearcă să te organizezi cât poți de bine și să îți termini sarcinile în timpul programului, nu lua cu tine acasă problemele de la birou și profită de toate oportunitățile de lucru remote pe care le ai. Dacă faci toate acestea nu vei resimți foarte tare stresul inerent unui job, pentru că viața ta personală va fi mereu cea care va echilibra situația.

Chiar dacă nu ai pornit chiar de la început pe drumul profesional pe care ți l-ai fi dorit, fericirea la job ține de multe ori de tine. Alege cu grijă, profită de oportunități și nu lăsa jobul să îți cucerească viața. Echilibrul este întotdeauna o idee bună. 

Sursă foto: shutterstock