În copilărie, credem că mama e perfectă și ne dezamăgește profund în adolescență, când realizăm că nu este nici pe departe așa cum ne-am imaginat noi. De aici, și conflictele pe care unele dintre noi le purtăm cu ea chiar și la maturitate. Unele mame încearcă să-și impună părerile și nu remarcă faptul că fiicele au crescut. Altele nu fac suficient pentru copiii lor, după părerea acestora. De aceea, uneori e greu să ai o relație mai bună cu mama ta.

Citește și: Petrece mai mult timp cu mama ta! Va avea o viață mai lungă și mai frumoasă

Cum să ai o relație mai bună cu mama ta. Recunoaște că nu e perfectă

Ține minte că mama ta este un om care face greșeli, la fel ca tine însăți. Unii dintre noi sunt mai norocoși și au o mamă echilibrată emoțional, dar și aceștia vor avea destule să-i reproșeze. ”Sunt perioade și perioade în viața noastră. În unele, ne apreciem părinții, în altele suntem dezamăgiți de comportamentele lor”, constată psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. ”În general, se remarcă o creștere a toleranței față de ”cei bătrâni” abia când avem, la rândul nostru, copii. Abia atunci reușim să conștientizăm că nu totul depinde de adulți și că ei, săracii, fac tot ce pot în contextul în care trăiesc”, spune specialistul.

Cum să ai o relație mai bună cu mama ta. Alege să o ierți

Poți repara relația cu mama ta, dacă nu este ceea ce ți-ai dorit. Dacă vei continua să fii supărată și poate chiar să-i reamintești modul în care te-a rănit, aceasta nu va avea o influență benefică. Toate resentimentele tale sunt ca un zid între voi două. Alege să o ierți. Nu înseamnă că vei uita ceea ce a făcut, dar accepți că nu a acționat așa din răutate, ci pentru că nu a știut sau nu a putut altceva. Totodată, vezi și care au fost greșelile tale față de ea și cere-ți iertare. Unele dintre noi au fost rănite emoțional puternic, altele au avut parte doar de mici șicane și de iritații. Orice ar fi, încearcă să te vindeci. În prezent, ești un adult care răspunde pentru faptele lui și poate să-și croiască singur viitorul. Vorbește cu ea despre ceea ce nu a funcționat, dar nu cu resentimente, ci cu dorința de a repara ceea ce se poate acum.

Cum să ai o relație mai bună cu mama ta. Fii interesată de povestea ei

Cât de mult îți cunoști mama? Ce știi despre trecutul ei? Întreab-o cum se simțea și ce gândea în copilăria ta. Pune-o să-și aducă aminte despre cum era atunci. Probabil că nu ți-a spus multe lucruri atunci când erai mică, dar ți le poate dezvălui acum. Așa îți vei da seama mai bine cât de greu i-a fost la un moment dat, iar relația voastră se va întări. Fă-o și tu părtașă la întâmplările prin care treci. Spune-i și cum ai văzut tu ceea ce ați trăit împreună. Implic-o în viața copiilor tăi. Arată-i prețuire și apreciază ceea ce face pentru tine. Nu te mai concentra pe ceea ce este negativ și pe greșelile pe care le-a făcut.

Cum să ai o relație mai bună cu mama ta. Pune-i limite sănătoase

Pune limite sănătoase în relația voastră. Acestea nu vă îndepărtează, ci vă ajută să vă înțelegeți mai bine. Ea trebuie să realizeze că ai crescut și că nu mai e cazul să-ți spună ce să faci sau să te supravegheze îndeaproape. Totuși, îi mai poți cere sfatul din când în când. Ea ar trebui să aprecieze că poți fi, la rândul tău, o mamă bună pentru copiii tăi și să țină cont de părerile tale. De exemplu, nu le va da dulciuri și nu-i va lăsa să stea ore întregi la televizor atunci când sunt sub îndrumarea ei, dacă tu ai rugat-o asta.

Cum să ai o relație mai bună cu mama ta. Vorbește cu ea

Ca fiică, poți să păstrezi o relație agreabilă cu mama ta. Este nevoie să o suni, să comunici și să petreci timp cu ea periodic. Nu uita de aniversarea ei. Fii tolerantă cu ea, pe măsură ce devine mai neputincioasă din cauza vârstei. Nu o contrazice. Ascultă-i ideile, dar discerne și fă ceea ce îți este convenabil ție. Dă-i șansa să se bucure de nepoți. Cultivă cu umor o atitudine pozitivă. Ajut-o să socializeze. De exemplu, cumpără-i bilete la teatru, facilitează-i întâlniri cu prietenii, astfel încât să aibă cu cine vorbi. Dacă a greșit foarte mult față de tine, respect-o măcar pentru că ți-a dat viață. Nu uita că și traumele, necazurile pe care le-ai îndurat din cauza ei te-au făcut persoana care ești azi. Fiecare are un drum în viață și suntem suma tuturor experiențelor, fie ele plăcute sau nu,”spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com