Mai importante decât anul în care a fost construit și de faptul că este posibil să nu aibă cele mai bune finisaje sunt sistemele electrice, instalațiile sanitare, termoizolația, rezistența imobilului, zona în care se află. Prin urmare, înainte de a te muta în noua locuință, apelează la serviciile firmelor de specialitate care să facă toate verificările necesare, pentru ca tu să fii în siguranță în noul tău cămin. Și dacă te gândești cum ai putea să recondiționezi un astfel de apartament ca să răspundă nevoilor și preferințelor tale, mai jos ai câteva sugestii în acest sens. 

Asigură-te că vei avea apă caldă și căldură după cum dorești

Unul dintre cele mai importante aspecte este să te asiguri că vei avea apă caldă și căldură după cum dorești. În acest sens, poți face câteva investiții foarte utile, cum ar fi un boiler electric, ușor de montat, în funcție de dimensiunile apartamentului tău, care nu necesită coș sau tubulatură de evacuare, ci doar o priză pentru a fi contectat la curent electric. Astfel, vei avea apă încălzită exact cât trebuie pentru nevoile tale, iar consumul va fi eficient.

În ceea ce privește menținerea unei temperaturi plăcute în locuință indiferent de sezon, poți opta pentru o centrală termică, un sistem de încălzire prin pardoseală sau să folosești aerul condiționat. Reține, însă, că pentru a obține rezultatele dorite și a evita costurile inutile la facturile de gaz sau la curentul electric, este bine să nu ignori câteva recomandări ale specialiștilor:

  • utilizează termostatele dacă alegi centrala termică, este indicat să folosești termostate inteligente cu ajutorul cărora poți programa pornirea și oprirea acesteia, în funcție de intervalele orare în care ești acasă;  
  • monitorizează starea conductelor din casă prin locuință trec mai multe țevi și este recomandat să le verifici din când în când pentru a nu exista scurgeri, iar apa folosită să nu se risipească;
  • menține nivelul optim de umiditate potrivit National Institute of Health, umiditatea din spațiile închise ar trebui să fie între 40 și 70%; pentru aceasta, poți folosi, după caz, umidificatoare sau dezumidificatoare;
  • alege ferestre și uși care se închid etanș nu doar din motive de securitate, este bine să alegi ferestre și uși care se închid etanș, ci și pentru a menține o temperatură optimă în locuința ta.

Alege sistemele de iluminat inteligent

Sistemele de iluminat inteligente, cum sunt cele care folosesc becurile LED, pot fi controlate cu ajutorul unor aplicații speciale, direct de pe smartphone, ca să se aprindă sau să se închidă numai atunci când vrei tu. Senzorii de lumină și de mișcare, precum și un mecanism de control al storurilor îți pot veni în ajutor, astfel încât să ai un consum eficient de energie electrică. Mai exact, intensitatea luminii provenite de la becurile LED poate fi reglată automat în funcție de cantitatea de lumină naturală care pătrunde în casă. 

Mai mult, experții estimează că durata de viață a LED-urilor este de 50.000 de ore de funcționare, adică sunt de 25 de ori mai eficiente decât CFL-urile, de pildă. Totodată, ele sunt foarte rezistente și nu necesită servicii de mentenanță. Așadar, alegerea unui sistem de iluminat inteligent este importantă atât pentru satisfacerea nevoilor tale, astfel încât să ai confortul la care ai visat, dar și pentru a evita costurile inutile la factura de curent electric. 

Igienizează complet tot apartamentul

Indiferent cât de curat ți se pare apartamentul în care vrei să te muți, este indicat să-l zugrăvești, să înlocuiești parchetul, dacă este uzat, cu unul laminat sau triplustratificat, să schimbi întreaga tâmplărie și să-l igienizezi la final. Poți apela la serviciile unor firme de specialitate sau să te ocupi chiar tu, dacă te pricepi foarte bine și ai experiență în domeniu. Este bine să faci această operațiune din mai multe motive. În primul rând, este cea mai eficientă metodă de a elimina mare parte din alergenii, bacteriile sau mucegaiurile care ar putea exista în cele mai ascunse locuri.

Apoi, este un mod de a crea în locuința ta exact atmosfera de care ai nevoie. Vei avea senzația că stai într-un spațiu curat, că apartamentul e ca nou, pentru că l-ai vopsit în culorile care îți fac ție plăcere și ai ales exact nuanțele potrivite pentru pardoseală, uși și ferestre. Este foarte important să știi că, atunci când îți vei invita prietenii și familia să se bucure împreună cu tine de noua ta locuință, ai fost pe undeva propriul designer de interior. 

Optează pentru un design care ți se potrivește

Studiile psihologice au demonstrat, de-a lungul timpului, că locuința noastră este locul în care ne regăsim pe noi înșine, un spațiu unde ne reîncărcăm cu energia pozitivă de care avem nevoie pentru a face față provocărilor de zi cu zi. Din acest punct de vedere, designul interior joacă un rol esențial pentru confortul tău psihic și recomandarea specialiștilor este ca, înainte de a alege un anumit stil pentru a-ți decora apartamentul, să găsești răspunsul la câteva întrebări, cum ar fi:

  • Care sunt culorile care te energizează și te fac fericită? Acestea ar trebui să fie predominante în casa ta.
  • Ce senzații tactile te fac să te simți bine? Răspunsul este important pentru a alege mobila care ți se potrivește cel mai bine, de exemplu. 
  • Ce locuri te duc cu gândul spre un loc confortabil, care îți oferă siguranță și în care te simți ca „acasă”? Oceanul, plaja, pădurea?
  • De ce te simți atât de bine când ești pe malul mării sau în vârf de munte? 
  • Reflectă casa ta toate aceste culori, lumini, texturi și teme?

Prin urmare, designul care ți se potrivește este cel care îți dă sentimentul de apartenență. Modern, rustic, industrial, eclectic, mediteranean sau scandinav, stilul pe care îl alegi pentru a-ți decora casa depinde nu numai de bugetul de care dispui, ci și de personalitatea ta. 

Atunci când te muți într-o altă casă, nu trebuie neapărat să devii proprietara unui apartament nou într-unul dintre cartierele rezidențiale proaspăt construite în orașul tău. Mai important decât acest aspect este ca viitoarea ta locuință să răspundă nevoilor tale, să fie locul în care te vei simți cel mai bine și să o poți amenaja așa cum dorești.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Romstal