Cum să ai răbdare cu copilul tău. Gândește în perspectivă

A-ți menține calmul în orice situație, este mult mai ușor de spus decât de făcut. A ști ceea ce e bine nu înseamnă că și poți pune planul în acțiune. Atunci când te enervezi, partea emoțională a creierului preia controlul și degeaba știi logic ce ar trebui să faci mai bine. Copilul, doar prin felul lui de a fi, poate atinge corzi sensibile ale sufletului tău, chiar dacă el nu face nimic greșit sau năzbâtia lui este una cât se poate de nevinovată. Dacă cedezi ispitei de a țipa, mai târziu te vei simți vinovată.

Citește și: Ce poți face când copilul nu vrea să se culce. La ce trucuri apelezi

Cum să ai răbdare cu copilul tău. Fii un exemplu

Este nevoie să ai grijă și de tine. ”Echilibrează-te, astfel încât copilul să te perceapă ca pe adultul relevant care îi oferă deopotrivă limite, dar și oportunități”, te sfătuiește psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. Ai putea spune că nu poți. Iată câteva sugestii din partea specialistului care să te ajute să te stăpânești mai bine: ”Planifică-ți activitățile astfel încât să nu te supraaglomerezi. Detensionează situația cu muzică. Cere ajutorul, dacă nu te descurci. Implică-ți micuțul în activitățile casnice. Poți face, în același timp, jocuri distractive. Există exemple pe internet de cum te poți distra fără jucării sau ce poți face ca să nu se plictisească la drum lung”.

Citește și: Schimbare în rău a partenerului de viață. Ce te sfătuiește psihologul să faci în acest caz

Cum să ai răbdare cu copilul tău. Stimulează-l prin joc

Dacă înțelegi faptul că un copil nu-și propune să te scoată din sărite, jumătate din problemă este deja rezolvată. De asemenea, ține cont de faptul că micuțul nu este responsabil pentru stresul tău de la muncă sau din viața de zi cu zi. Este important ca aceste două lucruri să-ți rămână ”tatuate” pe scoarța cerebrală. Respiră adânc și liniștește-te. Apoi, așază-te la nivelul copilului și spune-i foarte clar ce aștepți de la el. Uneori, dacă este prea îndărătnic, poate fi stimulat prin joc și competiție. De exemplu, dacă nu vrea să meargă la baie, îi spui: ”hai să vedem, cine ajunge primul, eu sau tu?”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com