Mizează pe calitate

Pentru a fi sigur că vei profita cât mai mult timp de un aparat electrocasnic, nu lua în considerare numai prețul acestuia. Anumite aparate mai ieftine se pot defecta mai rapid, de aceea, la final, vor costa mai mult decât un dispozitiv de o calitate mai bună. Optează pentru o marcă ce este recunoscută pe piață, dacă vrei să ai parte de un aparat care poate fi utilizat o perioadă mai lungă de timp. Garanția oferită de firma producătoare poate fi, în general, un semn de luat în seamă: cu cât aceasta este pe o perioadă mai mare, cu atât mai bine.

O bună întreţinere

O condiţie pentru a prelungi durata de viaţă a aparatelor electrocasnice, indiferent de ce modele de aspirator, fier de călcat, frigider sau maşină de spălat ai ales, este să ştii să le întreţii. Trebuie să verifici regulat starea pieselor de legătură, a accesoriilor, să cureţi filtrele aspiratorului, să detartrezi maşina de spălat vase şi pe cea a de rufe, să dezgheţi şi să cureţi regulat frigiderul. Pe scurt, să faci toate acele gesturi necesare pentru ca aparatul să funcţioneze bine o perioadă lungă de timp. Simpla curăţare de praf a aparatului este o bună metodă de a evita ca motorul să se supraîncălzească şi să sufere defecţiuni. Ştergerea regulată cu un burete a părţii din spate a frigiderului, a maşinii de spălat vase şi a celei de rufe va preveni defectarea acestora.

Repararea electrocasnicelor

Cea mai bună metodă de a prelungi durata de funcţionare a aparatelor electrocasnice este să le menajezi şi să le repari. Poți schimba piesele defecte, filtrele, furtunul de alimentare etc. – este vorba despre mici reparații care îți permit să poți folosi respectivul aparat cât mai mult timp. Un aparat care s-a defectat nu este unul pe care să îl arunci direct la gunoi. Este, de altfel, câteodată mai economic îl repari decât să cumperi altul, mai ales dacă ai ales unul de bună calitate. Este adevărat că unele reparații sunt mai dificil de realizat și unele diagnostice tehnice sunt mai dificil de pus. Din acest motiv, este preferabil să apelezi la un specialist. În mod sigur vei găsi unul bun în zona în care locuiești, pe site-uri specializate sau chiar întrebând prietenii.

Cum îți alegi aparatele electrocasnice

Întâi analizezi dacă ai nevoie de aparatul respectiv. De exemplu, un frigider este indispensabil în gospodărie. Dar un congelator separat s-ar putea să nu fie. Sau, dacă locuiești singur, poate nu ai neapărat nevoie de o mașină de spălat vase. O maşină de spălat rufe este aproape indispensabilă, dar un uscător s-ar putea să nu fie.

Apoi analizezi nevoile gospodăriei. Nu este suficient să alegi un aparat A+++ pentru a face economii. Trebuie să iei în considerare şi cât de mare este familia. De exemplu, o maşină de spălat rufe cu capacitatea maximă de nouă kilograme este prea mare pentru o familie de două-trei persoane. Acelaşi principiu se aplică la maşina de spălat vase. Există modele mai mici care acoperă necesităţile a maximum două persoane.

Noi sau la mâna a doua? Cu progresele rapide înregistrate în domeniu, ai putea spune că nu este rentabil să cumperi un aparat electrocasnic second hand. Dar depinde. Pentru că, dacă speli rufe o dată pe săptămână, o maşină la mâna a doua ar putea fi o alegere bună, chiar dacă aceasta consumă mai mult decât una de ultimă generaţie.

Eticheta de energie permite compararea consumului pentru a face o bună alegere. Pe parcursul a zece ani, cea mai mare parte a aparatelor electrocasnice costă mai mult în termeni de consum electric decât preţul de cumpărare.

Nu în ultimul rând, ia în considerare ceea ce specialiştii numesc “riscul de degradare absolut”. Este vorba de opţiunea unor producători de a concepe deliberat aparate destinate să se defecteze sau să se degradeze mai repede. Maşinile de spălat sunt printre aparatele cu cele mai mari riscuri în acest sens, fiind depăşite doar de smartphone-uri şi de televizoare.

Sursa foto: Pexels.com