Epidemia de coronavirus. Mulți dintre noi vom lucra de acasă

Dacă procentul celor care munceau de acasă în vremuri de normalitate era aproape infim, după răspândirea molimei, tot mai mulți patroni și angajați au găsit soluția de a lucra de acasă. Munca de la distanță nu mai este doar o soluție de moment, ci o soluție absolut necesară pentru supraviețuire. Întreaga planetă descoperă acum efectele muncii de acasă și multe joburi pot continua acest lucru și după ce pandemia va fi restrânsă și ținută sub control.

Atât patronii, cât și angajații din domeniile în care se poate lucra de acasă încep să vadă beneficiile acestui stil de lucru. Multe companii vor continua munca de acasă, organizând periodic întâlniri cu angajații pentru ședințe, strategii și decizii importante.

Automatizarea și roboții

Fabricile în care cea mai mare parte a procesului de producție este controlat și susținut de mașini și roboți vor avea cel mai puțin de suferit din cauza pandemiei.

În China, deja se trimit pachete cu mâncare folosind drone. Ba chiar au fost testați câțiva roboți care merg la patul bolnavului în spital să verifice pulsul, temperatura, starea generală, fără ca personalul medical să mai ia legătura directă cu bolnavul la fiecare oră.

După ce vom încinge epidemia de coronavirus, unele companii s-ar putea să aleagă roboții în detrimentul muncitorilor calificați.

Educația on-line

Nimeni nu s-ar fi gândit înainte de pandemie ca elevii și studenții să învețe on-line, fără să mai treacă deloc pe la școală. Dar iată că suntem forțați de împrejurări să schimbăm sistemul de învățământ din temelii.

Este adevărat că efectele sunt mai degrabă negative, decât pozitive. Dar, după terminarea pandemiei, este posibil ca această formă de învățământ să fie păstrată în continuare în anumite școli și sisteme.

Dreptul universal la servicii medicale gratuite

Pandemia de coronavirus ne obligă să ne gândim la o formulă prin care toți oamenii să aibă dreptul la îngrijiri medicale, indiferent de țară, de situația lor socială și de situația lor profesională. Pe timp de pandemie, toți avem dreptul la spitalizare și asistență medicală, chiar dacă suntem din altă țară, chiar dacă nu am contribuit la fondurile sanitare din statul respectiv.

Bolile celor mulți și săraci ne afectează pe toți. Fiecare din noi are nevoie de îngrijiri medicale gratuite, cu atât mai mult în caz de pandemie. Testele pentru coronavirus trebuie să fie gratuite pentru oricine, indiferent de naționalitate. În plus, tratamentul și spitalizarea din cauza epidemiei trebuie să fie și ele gratuite. Au fost persoane care au primit facturi de mii de euro în Marea Britanie și SUA după ce au fost spitalizate și tratate de Covid-19.

Distanțarea responsabilă și epidemia de coronavirus

Regulile de izolare și distanțare socială se vor menține probabil o perioadă mai lungă de timp, nu doar anul acesta. Distanțarea înseamnă responsabilitate. Masca și mănușile trebuie să rămână o obișnuință atâta vreme cât epidemia de coronavirus va continua să se răspândească, chiar dacă în unele state ea va fi menținută sub control.

Contactul direct cu străinii trebuie evitat, de asemenea locurile aglomerate, evenimentele sportive, evenimentele sociale care adună mulți oameni trebuie și ele evitate o perioadă de timp pe viitor.

Epidemia Covid – 19 este mult mai gravă decât toate epidemiile cu care omenirea s-a confruntat în ultimii 100 de ani. Ea ne arată cât suntem de vulnerabili nu doar din punct de vedere medical, ci și social și economic. Epidemia de azi va avea efecte grave prelungite, dar trebuie să ne adaptăm din mers, să supraviețuim și să întoarcem în favoarea noastră schimbările pe care le aduce.