Gândește pozitiv, păstrează-ți speranța și vei avea grijă și de sănătatea ta! Chiar dacă pare un sfat depășit, cercetătorii pot dovedi că poartă în sine un mare adevăr.

Comportamentul și trăsăturile de personalitate își pun amprenta asupra stării generale a organismului și influențează în mod misterios mecanismele biologice, astfel că putem fi predispuși unor boli neașteptate.

Anumite tipuri de personalitate sunt asociate cu riscul crescut de a dezvolta afecțiuni cronice sau autoimune, iar cunoașterea acestor influențe ar putea ajuta la dezvoltarea unor metode eficiente de prevenire.

Dacă personalitatea nu poate fi modelată sau schimbată, comportamentul și atitudinea față de viață ar putea fi îmbunătățite, astfel încât riscul de a ne îmbolnăvi să fie cât mai mic.

Cele patru tipuri de personalitate și riscurile asociate

Încă din Antichitate au fost disociate patru tipuri temperamentale de bază, chiar dacă, ulterior, au fost descoperite multe alte tipuri de personalitate. După unele sisteme, există 8 tipuri de personalitate, altele înregistrează 16. Cu toate acestea, există două tipuri predominant introvertite (melancolicul și flegmaticul) și două extrovertite (sangvin și coleric).

Tipul coleric predisupus la boli de inimă

Persoanele colerice au multă energie, sunt mereu active, sunt puternice și știu să se impună. În situațiile tensionate, pot deveni agresive și pot avea o influență negativă asupra celor din jur. Cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Duke (SUA) au condus un experiment la care au participat 300 de bărbați cu vârsta peste 60 de ani. Conform rezultatelor, participanții cu temperament coleric prezentau un risc cu 25% mai mare de a suferi de boli coronariene, spre deosebire de ceilalți bărbați încadrați la alte tipuri de personalitate.

Tipul sangvinic, atras de vicii

Persoanele cu acest tip de personalitate pot fi considerate sociabile și deschise, sunt vorbărețe, prietenoase și curioase. În schimb, se concentrează mai greu asupra sarcinilor dificile, au tendința să trateze cu superficialitate multe aspecte ale vieții și devin împrăștiate, dacă nu își canalizează energia riguros asupra lucrurilor pe care le au de făcut.

Sangvinicii se complac în dezordine, de la interiorul casei, până la propriile sentimente, ceea ce presupune un risc crescut de a-și neglija și sănătatea. Persoanele cu aceste trăsături sunt mai puțin atente la stilul lor de viață și sunt atrase de vicii periculoase precum fumatul sau drogurile, care le scurtează durata de viață.

Trăsăturile de personalitate și riscurile medicale

Tipul flegmatic are nevoie de mai multă activitate

Este cel mai calm și mai echilibrat dintre toate tipurile de personalitate. Flegmaticii acționează numai la nevoie, iau decizii după multă chibzuință și nu se grăbesc se rezolve lucrurile încurcate, decât dacă le ajunge cuțitul la os. În general, se acomodează ușor cu schimbările, dar nu le place să schimbe prea multe în viața lor dacă nu este necesar.

Cu toate că flegmaticii par să aibă o viață mai echilibrată și par să fie mai atenți la sănătatea lor, lipsa de activitate îi poate predispune la boli locomotorii spre bătrânețe, precum și la afecțiuni renale.

Tipul melancolic

Este o fire emotivă, care trăiește totul intens și se implică sufletește în toate situațiile pe care le întâlnește, fie că sunt sau nu importante pentru el. Melancolicul este mai tot timpul încordat și tensionat, are un nivel înalt de anxietate pe care încearcă să o țină în frâu. Sensibilitatea accentuată trădează și o fire capricioasă, schimbări de dispoziție și suferințe ascunse.

Persoanele care se încadrează acestui tip de personalitate sunt predispuse atacurilor cerebrale și boli neurologice degenerative precum demența sau Alzheimer. Un studiu realizat la Institutul Karolinska din Suedia, derulat pentru o perioadă de 6 ani și la care au participat 500 de voluntari, a demonstrat că persoanele cu un grad ridicat de nevrotism au un risc mai mare cu 50% de a suferi de demență la bătrânețe, decât persoanele mai calme și mai echilibrate.

sursa foto: 123rf.com