Poți să înmulțești trandafirii în luna august folosind butași verzi din crengile care au crescut și au făcut flori în acest an. Butașii nu trebuie să fie lemnificați, adică nu trebuie să aibă culoarea maronie și coaja lemnoasă. Iată câteva cerințe pe care trebuie să le îndeplinească butașii pentru ca munca ta să dea roade și să ai o nouă tufă de trandafiri în primăvara viitoare.
- Alege butași perfect drepți, groși de cel puțin 6 – 7 mm în diametru, sănătoși și verzi;
- Butașii trebuie să fie curați, să nu aibă pete, mucegaiuri sau răni produse de insecte;
- Alege crengile verzi care au cel puțin 5 frunze, astfel încât butașii să aibă aproximativ 15 cm lungime;
- Verifică la baza fiecărei frunze să fie câte un mugure, din care se vor dezvolta anul viitor noi frunze; dacă nu există acești muguri, butașul nu va putea produce anul viitor o plantă nouă;
- Crengile alese pentru butași trebuie să fi avut cel puțin două, trei flori peste vară.
Cum se taie butașii corect
După ce ai ales cele mai bune și rezistente crengi pentru a forma butașii, este timpul să le tai. Fiecare butaș trebuie să aibă cel puțin cinci frunze sau cinci muguri, se taie oblic la câțiva milimetri sub frunza de jos și se taie apoi trei dintre cele cinci frunze, lăsând doar două în vârf.
În capătul superior, butașul se taie tot oblic, la o înclinație de aproximativ 60 de grade, cu doi centimetri deasupra frunzei din vârf.
Bine de știut! Cele două frunze care se lasă în vârful butașilor se taie pe jumătate. Acesta este unul dintre secretele grădinarilor cu experiență și puțină lume știe cât este de important pentru înmulțirea trandafirilor. Frunzele tăiate pe jumătate vor asigura fotosinteza, dar nu vor consuma prea mult din substanțele nutritive ale crenguțelor puse la prins.
Plantează butașii direct în grădină ca să înmulțești trandafirii
Alege un loc mai umbrit din grădină, unde nu bate soarele după amiaza să încingă pământul. Sapă bine pământul și mărunțește-l cu o greblă, să fie cât mai afânat.
Nivelează locul și înfige butașii la o distanță de cel puțin o cazma unul de altul. Lasă afară câțiva centimetri, unde se găsesc frunzele din vârf, și acoperă fiecare butaș cu borcane din sticlă. Înfige bine borcanele în pământ să nu le dărâme vântul.
La primăvară, în zilele calde de martie și aprilie se scot borcanele câteva ore pe zi, cât este soare. Apoi, când încep să se dezvolte noi ramuri pe butași, iar vremea s-a încălzit, poți îndepărta borcanele definitiv.
sursa foto: 123rf.com