Ar trebui să vă gândiți bine înainte de a lua o decizie, în ce privește animalul de companie potrivit pentru familia ta. Nu poți lua un cățel acasă, pentru ca peste două săptămâni să-ți dai seama că este prea greu să ai grijă de el. Copiii se vor atașa și vor suferi. Nu este bine nici pentru animăluț să fie mutat dintr-un loc în altul de prea multe ori.

Citește și: Ia-i un animal copilului tău!

Cum alegi animalul de companie potrivit pentru familia ta

”Lista animalelor de companie a depășit de mult clasica enumerare a raselor de câini și pisici. Hamsterii, porcușorii de Guineea, broscuțele țestoase, peștișorii, papagalii, canarii, veverițele, ba chiar și reptilele sunt acum crescute cu drag. De aceea, este foarte greu să alegi. Ține cont de preferințele micuților, dar și de alte detalii, cum ar fi mărimea apartamentuluidisponibilitatea de a-l îngriji, vârsta copiilor, dacă dispuneți de curte sau nu etc. Ferește-te de rasele agresive. Dintre câini, labradorul este cel mai apropiat de copii, iar dintre pisici, rasa Ragdoll este suficient de blândă și răbdătoare. Alte animale recomandate ar fi porcușorii de Guinea și perușii. Sunt jucăuși, inventivi și foarte curați, iar spațiile în care trăiesc pot fi curățate cu ușurință și de cei mici,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și: Cum înveți pisica să își facă nevoile la litieră

Animalul de companie potrivit pentru familia ta. Avantaje și dezavantaje

Înainte de a alege animalul de companie potrivit pentru familia ta, reflectează la avantajele și dezavantajele pe care le-ar aduce acesta. Nu lua o decizie bazată pe partea afectivă, ci gândește-te bine înainte de a face pasul.

Animalul de companie potrivit pentru familia ta. Avantajele deținerii unui animal:

– creșterea gradului de responsabilitate al micuților;

– îmbunătățirea relațiilor și a comunicării în familie;

– copiii petrec mai mult timp fără televizor sau internet;

– creșterea interesului lor pentru anumite domenii profesionale, cum ar fi medicina veterinară, protecția mediului etc.

Citește și: Copilul e prima victimă expusă la infectarea cu paraziți intestinali de la animalul de companie. Află cum poți preveni îmbolnăvirea!

Animalul de companie potrivit pentru familia ta. Dezavantaje:

– disconfortul creat în multe cazuri;

– nevoia să existe o persoană care să aibă în mod constant grijă de noul membru al familiei (acea persoană vei fi probabil tu);

capacitatea redusă de a lua animăluțul în concedii;

– gestionarea emoțiilor copiilor în caz de îmbolnăvire sau deces al companionului;

– lipsa asumării responsabilitățiii de către micuț atunci când vine vorba de îngrijirea lui;

– posibilele alergii.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com