Dacă ai mers mai des prin diverse magazine în ultima vreme, este imposibil să nu te fi oprit un gardian care îți lua temperatura. Din cauza epidemiei știm cu toții că trebuie să ai o temperatură medie de 37 grade Celsius pentru a fi în regulă. Cu toate acestea, se pare că temperatura medie a unui om sănătos a scăzut în ultimul secol. Iată cum a evoluat corpul uman și ce diferențe au apărut față de bunicii și străbunicii noștri.

De ce a scăzut temperatura medie o corpului uman

În timp ce planeta se încălzește și temperatura medie anuală pe glob este mai ridicată decât în urmă cu 100 de ani, se pare că temperatura medie a corpului uman este ușor mai mică. Un studiu din Mare Britanie, la care au participat 250.000 de persoane anul trecut arată o temperatură medie de 36,6 grade Celsius.

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au analizat și ei datele medicale din prezent, cu datele medicale din secolul al XIX-lea și susțin că temperatura medie a scăzut cu 0,60 grade la bărbați și aproximativ 0,35 grade la femei. Poate că instrumentele de măsurare de azi sunt mult mai performante și fidele și este firesc să arate o diferență față de ultimele secole. Dar temperatura a scăzut și din cauza faptului că trăim în medii adăpostite, încălzite și protejate, în comparație cu străbunicii noștri.

Am crescut în înălțime!

Sunt o mulțime de probe care demonstrează că înălțimea medie a bărbaților și a femeilor a crescut în ultimii 200 de ani, datorită unor condiții mai bune de trai și a serviciilor medicale. Cele mai mari diferențe au fost observate la bărbații din Iran care au crescut cu 20 cm și la femeile din Coreea de Sud care au crescut cu 16,5 cm.

A crescut și speranța de viață

Așa cum era de așteptat, oamenii trăiesc mai mult. Avem condiții mai bune de trai, avem acces la resurse mult mai ușor și putem combate boli care erau mortale acum 100 de ani. Dacă străbunicii noștri atingeau cu greu 65 de ani, azi speranța medie de viață în Europa a trecut de 80 de ani (în România este totuși la 75 de ani) și avem foarte mulți centenari. Institutul spaniol Santalucia consideră că speranța de viață va continua să crească și, probabil, va ajunge la 120 de ani în următoarele două secole.

Două organe dispar!

Măseaua de minte și mușchiul palmaris longus (între palmă și cot) sunt pe lista organelor care au început să dispară. Tot mai mulți oameni se nasc fără ele pentru că și-au pierdut necesitatea. Mulți oameni mai au doar o măsea de minte sau niciuna. Iar mușchiul amintit, fiind folosit în special pentru cățărare, a devenit inutil, iar evoluția începe să îl suprime.

Obezitatea, cea mai rapidă schimbare

Numărul persoanelor obeze s-a triplat față de 1975. Pe vremea bunicilor, obezii erau rarități de circ. Iar obezitatea este o boală dură, care se transmite genetic și tot mai mulți copii se nasc deja obezi. Trăim mai bine, avem mai multă mâncare, avem mai mult confort, dar viața este amenințată de pericole noi. Din păcate, obezitatea începe să devină normalitate în unele regiuni ale globului, dar este în continuă creștere peste tot.

foto: Shutterstock