Volodimir Zelenski este văzut de mulți ca un președinte erou prin felul în care și-a condus țara în această vreme de război, dar și pentru discursurile sale puternice și emoționante. După 11 zile de lupte cu trupele rusești, ucrainenii devin din ce în ce mai puțin și mai obosiți, iar atacul rușilor devine mai copleșitor. Acest lucru se vede și pe liderul de la Kiev care e schimbat total, fiind din ce în ce mai slăbit.

Ukrainian President Volodymyr ZelenskiyySeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 11

Într-o conferință de presă, Zelenski a vorbit despre poporul său și despre modul în care l-a afectat personal războiul. El a mărturisit că singura sa preocupare acum este siguranța țării pe care o conduce și nu face altceva decât să muncească, vorbind deschis despre teama de moarte.

„Avem un popor special, un popor extraordinar”, a spus Zelenski. El a ținut să precizeze că niciun înalt oficial nu a fugit din țară, iar la conferința de presă s-au prezentat mai mulți consilieri apropiați.

Zelenski a răspuns la întrebările jurnaliștilor prezenți. Vizibil extenuat, el le-a mărturisit ziariștilor că doarme doar câte trei ore pe noapte.

“Muncesc și dorm. Atât”, a spus Zelenski. Întrebat dacă și-a mai văzut familia, președintele ucrainean a zis că i-a întâlnit ultima oară în urmă cu trei zile. Președintele de la Kiev i-a uimit pe jurnașiști cu comportamentul lui. El a refuzat să stea la pupitru în timpul conferinței, ci a preferat să-și tragă un scaun lângă jurnaliști, într-un gest firesc, de apropiere, și chiar a dat mâna cu ei.

Chiar dacă multe femei și-au luat copiii și au plecat cât mai departe de Ucraine, șeful de stat și-a dorit să transmită poporului său faptul că Olena Zelenski și copii au rămas în continuare în țară, într-o locație secretă.

„Familia mea este în Ucraina. Copiii mei sunt și ei în Ucraina. În familia mea nu sunt trădători. Ei sunt cetățeni ai Ucrainei. Dar nu am dreptul să spun unde sunt acum”, a spus președintele Ucrainei.

Până acum au existat trei tentative de asasinare ale lui Zelenski și deși SUA s-au oferit să-l scoată din țară, liderul de la Kiev a refuzat preferând să lupte alături de ucraineni. Chiar dacă pagubele făcute de ruși sunt din ce în ce mai mari, președintele este optimist și speră ca în curând să-și cheme acasă cetățenii, fugiți să se adăpostească în țările vecine.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelensk a adresat sâmbătă un nou mesaj ucrainenilor, spunând că în curând le va putea spune celor aflaţi acum în Polonia, România, Slovacia şi din toate celelalte ţări să se întoarcă, pentru că nu mai este niciun pericol.

„Sunt sigur că în curând vom putea spune oamenilor noştri: Întoarceţi-vă! Veniţi înapoi din Polonia, România, Slovacia şi din toate celelalte ţări. Întoarceţi-vă pentru că nu mai există nicio ameninţare!”, a afirmat Zelenski într-un nou mesaj către ucraineni.

„Deja ne gândim la viitor. La cum ne vom reconstrui oraşele şi economia~, a adşugat el, enumerînd discuţiile pe care le-a avut inclusiv cu directorul FMI, pentru a obţine sprijin financiar.

„Noi încă protejăm statul. Încă salvăm oameni.(…) Nu contează cât e ceasul, nu contează ce dată e. Şi aşa va fi până la victorie”.

„Poporul ucrainean continuă să reziste chiar şi acolo unde invadatorii au reuşit să treacă. Din nefericire. Dar nu pentru mult timp. Admir fiecare ucrainean care nu tace, care protestează, care ia drapelul naţional şi arată armatei ruse că va pierde”, a declarat preşedintele Ucrainei.

Armata ucraineană a opus o rezistență neașteptat de acerbă împotriva invadatorilor ruși, care au fost întâmpinat problemele logistice și de moral al trupelor. Dar războiul are abia două săptămâni de când a început, iar oficialii americani și cei europeni anticipează că armata rusă se va regrupa, iar războiul va fi unul sângeros și de durată.

Aliații se pregătesc pentru un scenariu în care rușii vor prelua controlul Kievului și a unor teritorii importante importante din Ucraina și plănuiesc susținerea unui guvern care să conducă mișcarea de rezistență din exil, scrie sursa citată.

Astfel, Washington Post scrie că Statele Unite și aliații europeni pregătesc să îl evacueze din țară pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și pe membri guvernului său, care ar urma să conducă din Polonia un război de gherilă împotriva forțelor ruse.