Cercetătorii au reușit să găsească cele mai vechi rămășițe umane din Europa, ale unui om care a trăit pe teritoiul României, în urmă cu 37.000 de ani. Acestea au fost descoperite în Peștera cu Oase de lângă orașul Anina, din Caraș-Severin.  Trei speologi amatori din Timişoara, Adrian Bilgăr, Ştefan Milota şi Laurenţiu Sarcina, au descoperit, în 2002, o grotă pe care au numit-o mai apoi ‘Peştera cu Oase’, datorită numărului mare de oase de animale fosile găsite aici.

Oase_quer@Neanderthal MuseumSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

În acest fel, ei au craniul unui adolescent între 14 şi 16 ani, denumit mai apoi ‘Vasile’, dar şi un os din zona tâmplei, denumit ”Maria”, iar cercetătorii din Germania au folosit craniul lui Vasile pentru a da chip celui mai vechi ”român”, cu ajutorul unei reconstrucții medico-legale.

”Vasile” a fost expus în Muzeul de neanderthalieni din Mettmann, Germania! Primele imagini cu Vasile au fost publicate pe pagina de Facebook a ”The Roma Nation Movement”, dar și pe site-ul muzeului.

”Primul “român”. Aceasta este reconstrucţia feţei unui om care a trăit pe teritoriul de azi al României, acum 37 de mii de ani. Rămășițele sale au fost găsite în ”Peștera cu Oase”, situată în apropiere de orașul Anina, în județul Caraș-Severin, Sud-Vestul României. Reconstrucţia medico-legală este expusă la muzeul de neanderthalieni din Mettmann, Germania”, scrie pe pagina de facebook „The Roma Nation Movement”.

 

Foto: Neanderthal Museum

 

Citește și: