Când tu sau cineva drag are o boală care îi amenință viața, ai face orice pentru a aduce vindecarea. Pe mulți, disperarea îi face să apeleze la șarlatani care le promit imposibilul sau să ocolească tocmai tratamentul salvator. Află care sunt criteriile pentru alegerea celei mai bune terapii complementare.

Cum alegi un specialist în terapii alternative dacă ai cancer. Cum îl verifici

Terapiile alternative care pot fi de folos în cancer includ: homeopatia, acupunctura, fitoterapia, chiropractica, osteopatia. În momentele grele în care ai aflat un diagnostic, este foarte greu să decizi care este cea mai bună cale pentru tine. Ar trebui să verifici dacă tratamentul pe care îl alegi este sigur (nu are efecte secundare sau acestea sunt mai mici decât beneficiile aduse) și dacă este eficient. Cere date și verifică, nu te lua după prima recomandare. Caută un terapeut care să poată dovedi studiile pe care le are și care să fie atestat. Verifică experiența precedentă. Dacă la prima vizită, îți spune că sigur te va vindeca și îți interzice să mai mergi la un alt medic, fugi cât poți de repede din cabinetul lui și nu te mai întoarce.

Ce trebuie să știi neapărat atunci când alegi un specialist în terapii alternative dacă ai cancer

Înainte de a alege un specialist sau o terapie complementară, interesează-te și află următoarele detalii:

– dovezi ale calificării profesionale ale specialistului și cazuri rezolvate cu succes până acum;

– posibilele contraindicații și efecte secundare;

– dacă există anumite lucruri pe care trebuie să le faci pentru a te pregăti de tratament;

– costul;

– cât va dura.

 

Cum alegi un specialist în terapii alternative dacă ai cancer. Ferește-te de șarlatani

Aș dori și pe această cale să dau o replică unui fenomen de o extremă nocivitate. De mai mulți ani, s-au înmulțit așa-zișii ”tămăduitori”. Aceștia, fără a avea nici măcar cunoștințe elementare în domeniul fitoterapiei prescriu preparate din plante și fabrică medicamente ”miraculoase”. Uneori, semnează și cărți. În realitate, nu fac decât să compromită acest important domeniu al științelor medicale și aduc prejudicii grave sănătății oamenilor. Este suficient să menționez că acești impostori recomandă, în uzul intern, pentru ”vindecarea” cancerului (…) plante cu acțiune carcinogenă, genotoxică, hepatotoxică cum sunt tătăneasa, spânzul, mărul lupului etc.,” spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.