Unele companii pot impune angajaților alegerea serviciilor băncii cu care colaborează pentru plata salariului. Dar această practică este din ce în ce mai rar folosită, astfel, ca angajat, în cele mai multe cazuri vei avea o destul de mare libertate de alegere. Dar înainte de a te decide asupra unei bănci, există mai multe aspecte asupra cărora este important să te informezi corespunzător și câțiva pași pe care e recomandat să-i urmezi.

 

Importanța serviciului de relații cu clienții

Accesul permanent la informații și posibilitatea contactării non-stop a băncii este un aspect pe care trebuie să îl ai în vedere. Orice bancă ar trebui să ofere permanent asistență și informații clienților în situații precum sume blocate pe card, blocarea cardurilor, apariția unor erori în timpul tranzacțiilor etc. De exemplu, unele instituții bancare precum Banca Transilvania, oferă aceste răspunsuri direct pe pagina lor de internet, sau la numere de telefon special deschise în acest scop.

 

Atenție la comisioanele percepute

Taxele și comisioanele percepute de bănci sunt printre primele cele  mai importante aspecte atunci când vrei să-ți deschizi un cont bancar pentru salariu. Dacă unele bănci îți vor oferi permanent o serie de beneficii, în cazul altora aceleași avantaje pot fi doar pe perioadă determinată sau deloc. Acordă atenție costurilor percepute pentru deschiderea și administrarea contului, interogare sau retragere sold, emiterea extraselor de cont, în cazul pierderii sau furtului cardului. Nu îți dorești ca salariul tău să fie diminuat lunar din cauza unor comisioane de care nu ai fost informată.

 

Analizează ofertele disponibile

La anumite intervale de timp, în funcție de perioadă, băncile oferă diferite avantaje clienților noi. Totodată, unele bănci au reduceri permanente la parteneri. Prin urmare, înainte de a lua o decizie, analizează ofertele băncilor pe care le ai în vedere. Încheierea unui contract avantajos ar putea include asigurări gratuite, scutirea de comision de administrare sau comision de retragere în afara țării sau de la alte bancomate.

Totuși nu încheia un contract cu o bancă doar pentru că ți s-a prezentat o ofertă bună. Întreabă perioada pe care aceasta este valabilă.

 

Renumele instituției

Renumele de care se bucură instituția bancară te poate ajuta să faci o alegere. Apelează la părerile online ale clienților și la cele ale rudelor sau prietenilor. În cazul în care auzi cu regularitate nemulțumiri sau păreri negative, gândește-te bine înainte de a apela la serviciile acelei bănci. Poate instituția nu acordă suficient de multă importanță serviciilor pe care le oferă clienților, de unde și numărul mare de nemulțumiri. Sau poate politica băncii nu este de multe ori în avantajul clienților.

 

Numărul și locul în care sunt amplasate bancomatele

În cazul în care cardul tău are comision de retragere de la alte bănci, este important numărul și amplasarea bancomatelor. Unele bănci au un număr mic de sucursale, pe când altele pot fi găsite cu ușurință în orice cartier al unui oraș. Iar pentru că poate fi neplăcut să rămâi fără bani în portmoneu și să nu ai în apropiere nici un ATM, este preferabil să iei în considerare și acest aspect înainte de a lua o decizie.

 

Accesarea contului online

Internet și Mobile Banking-ul sunt produse folosite pe scară largă în România. Este foarte comod și la îndemână să ai acces la contul tău online, de acasă, sau de pe telefon. Deși toate băncile oferă această opțiune, unele au servicii care permit efectuarea mai multor operațiuni, pe când altele au anumite limitări. Astfel de diferențe pot fi observate de obicei între băncile mai mici și cele naționale, dar acest lucru nu este o regulă. Dacă accesul online este o prioritate pentru tine, întreabă reprezentantul băncii despre aceste detalii.

Conform unui studiu în care au luat parte 9000 de persoane din 9 țări, doar 23% dintre participanți au fost mulțumiți de serviciile pe care banca lor le oferă. Prin urmare, asigură-te că te informezi corespunzător și faci cea mai bună alegere pentru tine și bugetul tău.

Sursa foto: Shutterstock