Paharele de bere

Dacă ai fost într-un pub sau bar în care băutura principală este berea, probabil ai observat că paharele de bere sunt destul de mari, cu gura largă. Dar există o diferențiere clară și când vine vorba despre aceste pahare. De exemplu, berea ușoară se servește în pahar Pilsner, berea bavareză tradițională în pahar Weizen, iar paharele pint și halbele pot fi folosite pentru servirea oricăror tipuri de bere și cidru de mere. Pe lângă aceste patru tipuri de pahare, pasionații de bere mai folosesc și pahare Maßkrug, Stangen, Thistle glass, Bierstiefel, Stemmed Pokal, sau Tankard, dacă e vorba de un cadru mai elegant.

 

Paharele pentru băuturi amestecate

Pentru cuba libre, gin tonic sau alte băuturi amestecate, vei folosi pahare înalte, fără picior, preferabil înguste. Nu sunt aceleași pahare pe care le vei folosi pentru cocktailuri mai complicate, unde culorile și textura pot fi puse în valoare în forme mai inedite. Dacă obișnuiești să consumi genul de băuturi obținute din amestecarea a două tipuri de băutură și condimente, aceste pahare sunt ceea ce cauți.

 

Paharele pentru cocktailuri

Pentru că mixologia este în sine o artă vizuală și a gustului, tipurile de pahare folosite pentru cocktailuri sunt numeroase și inedite. Cele mai populare sunt însă cele cu cupa în formă de pâlnie și cu picior. Cei mai mulți le cunosc drept “pahare pentru martini”, dar cosmopolitan și margarita au, la rândul lor, un gust mai bun și un aspect mai spectaculos când sunt servite din acest gen de pahare.

 

Paharele pentru băuturi servite cu gheață

Fie că vorbim despre vodcă, fie despre whiskey sau gin, dacă sunt servite sec, cu gheață, paharele scurte, fără picior, cu baza mai îngustă și gura ușor mai largă sunt cele potrivite. Așadar, dacă îți cere cineva Black Russian sau “whiskey on the rocks”, știi ce ai de scos din minibar.

 

Paharele pentru shoturi

Aici nu poți avea dubii prea mari, indiferent cât de neinițiată ai fi în tainele servirii băuturii. Paharele pentru shoturi au dimensiuni mici și se folosesc pentru servirea unor tării, precum tequila, dar și pentru diferite mixuri, precum Kamikaze. Lichiorul poate fi, de asemenea, servit în astfel de pahare, pe care le găsești în magazinele de specialitate sub diferite forme.

 

Paharele pentru ceai rece și pentru irish coffee

Dacă vrei să îți impresionezi invitații cu un pahar de ice tea în timpul mesei de prânz sau dacă vrei să le oferi o cafea irlandeză după cină, paharele potrivite sunt cele înalte și înguste, cu gura mai largă decât baza, respectiv cele cu picior și toartă, în cazul cafelei. Le găsești în orice magazin de specialitate, la prețuri destul de mici.

 

Paharele pentru vin

Acestea diferă în funcție de tipul de vin pe care îl consumi. Toate sunt însă pahare cu picior. Vinul roșu se servește din pahare cu cupa mare, îngustată spre gură, care permite vinului să se decanteze și îi păstrează aromele. Pentru vinul alb, cupa are dimensiuni mai mici, iar lărgimea diferă foarte puțin de la bază la gură. În cazul spumantelor și al șampaniei, paharele înalte, cu cupă în formă de lalea, sunt cele mai potrivite și mai populare.

 

Ai aflat și care sunt paharele potrivite pentru mai multe tipuri de băuturi, așa că acum nu îți rămâne decât să te aprovizionezi cu cele de care ai nevoie și să îți aștepți prietenii cu un cocktail servit ca la carte sau cu o bere rece, perfectă pentru sezonul cald.

 

Sursă foto: Shutterstock

(P) – Material publicitar realizat in colaborare cu www.bauatura-online.ro