Floarea soarelui a devenit floarea păcii, floarea speranței și floarea rezistenței ucrainene. Chiar din prima zi a atacului Rusiei, din data de 24 februarie, cuvintele unei femei curajoase din Ucraina au făcut înconjurul lumii.

Poporul ucrainean a ieșit în calea tancurilor din primele momente ale invaziei, cu mâinile goale, cu steaguri și cu un curaj nebănuit, care nu s-a stins nici după două săptămâni de război.

”Să răsară floarea soarelui din sângele vostru!”

În orașul Henychesk, o femeie a fost filmată în timp ce îi certa pe soldații ruși care au intrat cu tancurile în oraș.

”Ce d…. căutați voi aici?” îi lua femeia la rost cu o voce tulburată și mânioasă, dar fermă. ”Sunteți niște invadatori, sunteți niște fasciști! Ce d… faceți cu armele astea pe pământurile noastre?”

Ignorând soldatul care încerca să o împingă din calea tancurilor, femeia a scos un pumn de semințe negre și le-a aruncat în fața lor. ”Să vă puneți semințele astea în buzunare, măcar să răsară floarea soarelui când veți muri pe pământul nostru!”

Gestul curajos al femeii a făcut înconjurul lumii, în timp ce cu toții priveam îngroziți cum o țară liberă și democrată este atacată și invadată de trupele lui Putin.

Floarea soarelui, floarea națională a Ucrainei

Floarea soarelui, simbol al păcii și independenței în Ucraina!

În Europa, floarea soarelui a devenit imediat simbolul apărării Ucrainei, al libertății și al păcii. Protestatarii din Marea Britanie, Polonia sau Cehia, au purtat floarea galbenă alături de steagul galben-albastru al Ungariei cerând încetarea războiului și pace în Ucraina.

Puțină lume știe însă că floarea soarelui chiar este floarea națională a Ucrainei. În limba ucraineană, floarea aceasta are un nume frumos și melodios: soniashnyck. Încă din secolul al XVIII-lea, cultura de floarea soarelui a devenit tot mai întinsă pe câmpiile Ucrainei, iar producția de semințe și de ulei de floarea soarelui se numără printre cele mai mari din lume și o sursă de venituri majoră la bugetul țării.