De când suntem obligați să purtăm masca pe chip, parcă suntem mai frumoși. Nu se mai văd decât ochii și sprâncenele și toți oamenii au ochi frumoși!

Trăsăturile mai puțin frumoase, precum un nas lung și coroiat, buzele prea subțiri sau prea groase, obrajii trași sau expresia nefericită a feței se ascund acum sub mască.

Cercetătorii britanici au încercat să descopere cum sunt percepuți acum oamenii și, spre surprinderea lor, cei care poartă mască medicală se pare că sunt considerați mai atrăgători, bărbați și femei deopotrivă.

Percepția oamenilor din jurul nostru se schimbă

Înainte de pandemie, cine purta masca pe chip, în special masca chirurgicală, era trecut cu vederea, evitat sau compătimit. Mască purtau persoanele bolnave și era asociată cu suferința sau bolile contagioase.

În ultimul an, ne-am obișnuit tot mai mult să ne uităm unii la alții cu masca pe față. Percepția oamenilor începe să se schimbe. Masca medicală capătă conotații pozitive, legate de protecție, atenție, grijă și sănătate.

Dr. Michael Lewis, profesor de psihologie la Universitatea Cardiff consideră că masca ne face să îi privim altfel pe cei din jur, să îi apreciem mai ales pentru că au grijă de sănătatea lor și de a celorlalți.

La studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Cardiff au participat 43 de femei care au fost rugate să aprecieze pe o scară de la 1 la 10 atractivitatea unor poze de bărbați între care unii nu purtau mască, alții purtau măști din pânză, iar alții măști medicale.

Conform răspunsurilor lor, cei mai atractivi au fost bărbații care purtau masca pe față, mai ales cei cu măști medicale.

Când porți masca pe chip, vorbesc doar ochii

Dr. Lewis consideră de asemenea că atractivitatea celorlalți poate să fie determinată și de faptul că masca atrage atenția asupra ochilor. Indiferent de vârstă, oamenii au ochi frumoși pentru că ochii sunt luminoși și foarte expresivi.

Ochii transmit tot felul de emoții și gânduri și sunt cei mai schimbători. Un nas urât, o bărbie strâmbă sau un zâmbet disprețuitor ne face întotdeauna să părem mai puțin atractivi.

Dar ochii reflectă mult mai bine latura noastră interioară, sentimente, emoții, dorința de a comunica. În plus, cei mai mulți dintre noi au o culoare frumoasă a ochilor, fie ea albastră, verde sau căprui cu irizații aurii.