Medicentrum, un start-up creat de dr. Horațiu Ioani, neurochirurg la Spitalul Clinic Colentina, a venit în întâmpinarea situației fără precedent prin care trece România. Și a oferit gratuit sprijinul logistic pentru ca medicii să poată ajuta pacienții în continuare, de la distanță. Așadar, Spitalul Colentina va face triajul pacienților și va oferi evaluări medicale la distanță pentru 9 specialități pe perioada crizei declanșate de COVID-19 prin intermediul platformei Medicentrum.ro, un proiect finanțat prin fonduri europene.

Medici la dispoziție online

Astfel, toți pacienții care sunt deja în tratament sau sub supravegherea unui medic de la Spitalul Colentina pentru o afecțiune minoră sau cronică sau pacienții care în mod normal s-ar adresa acestei instituții pentru o problemă medicală sunt invitați să acceseze spitalul-colentina.medicentrum.ro.

Invitația Medicentrum lansată Spitalului Clinic Colentina a fost făcută imediat ce criza a început, iar dezvoltarea secțiunii speciale a durat o săptămână. Având în vedere că, începând cu data de 16 martie 2020, Spitalul Clinic Colentina se transformă în centru pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus SARS – CoV2, evaluarea la distanță este cu atât mai importantă. Începând cu această dată, sunt oprite toate internările.

Triaj pe perioada crizei COVID-19

Platforma oferă, de asemenea, posibilitatea completării fișei de triaj pentru COVID-19.

Specialitățile medicale cărora pacienții se pot adresa în acest moment sunt: gastroenterologie, hematologie, medicină internă, medicina muncii, medicină nucleară, neurochirurgie, neurologie, ortopedie, pneumologie. Răspunsul va fi dat in 12 -24 de ore in funcție de disponibilitatea personalului medical.

Echipa Medicentrum oferă tot sprijinul tehnic și logistic pentru ca spitalul să aibă o secțiune funcțională. Iar medicii să învețe să o folosească. Serviciul este gratuit pentru pacienții Spitalului Colentina pe perioada crizei medicale și accesibil pentru persoanele care au peste 16 ani.

„În condițiile actuale de criză, izolare și carantină, mi-am dorit să pun la dispoziție gratuit serviciile noastre pentru a depăși mai ușor perioada. Lansez un apel către toți managerii de spitale care au de asemenea nevoie de aceste servicii pe perioada crizei sanitare. Am gândit de la început Medicentrum ca pe o soluție ideală pentru a salva resurse importante. Mai ales timp pentru medici și pacienți. Ca medic, sper ca și după această criză să folosim metode tehnologice simple, cum este o platformă de evaluare medicală la distanță, pentru a economisi timp și a salva vieți”, a declarat dr. Horațiu Ioani.

Medicentrum oferă găzduire și sprijin tuturor instituțiilor medicale care au nevoie să evalueze și să urmărească pacienții de la distanță în această perioadă.

Platforma www.medicentrum.ro, lansată în 2019, are în acest moment peste 100 de medici din toată țara care însumează 81 specialități. Medicentrum este finanțat prin fonduri europene prin proiectul Start-up Centru.

 

Sursa foto: Medicentrum