La nivel național sunt 19.550 de unități școlare – grădinițe, școli gimnaziale, licee și colegii (6.262 în mediul urban și 13.228 în mediul rural), în cadrul cărora au fost înscriși aproximativ 2.867.364 de elevi și preșcolari. Dacă micuțul tău este printre ei, află dacă este în siguranță la școală.

Numărul de școli păzite a crescut

Poliția Română susține că numărul școlilor asigurate cu pază umană a crescut cu 11,4 %, comparativ cu sfârșitul anului școlar anterior. Astfel, din cele 19.550 unități școlare, 6.171 sunt asigurate cu pază umană. Mai bine de jumătate sunt în mediul urban, iar 2.670 în cel rural, conform portalinvatamant.ro.

„De asemenea, o creștere semnificativă au înregistrat și școlile asigurate cu pază prin societăți specializate de pază (19,5%). 6.024 de unități de învățământ preuniversitar sunt dotate cu sisteme de supraveghere video (1.854 in mediul urban si 4.170 in mediul rural). Față de sfârșitul anului școlar precedent, numărul unităților de învățământ preuniversitar dotate cu sisteme video a crescut cu 5,5%”, transmite Poliția Română.

Primarul care consideră că școlile nu au nevoie de pază

Totuși, în anumite sectoare bucureștene sau județe paza din școli a dispărut cu desăvârșire. De exemplu, primarul Sectorului 4, Daniel Baluta, a renunțat la serviciile firmelor care asigurau paza unităților de învățământ. Acesta a susținut că nu era nevoie de ei pentru că, potrivit contractului, agenții de pază au atribuția de a supraveghea obiectivul și bunurile, nicidecum copiii din școli. Primarul susține că aceasta situație nu este valabilă doar pentru Sectorul 4, ci la nivel național și „mai devreme sau mai târziu, autoritățile vor evidenția aceste lucruri”. Edilul susține, însă, că a luat măsuri suplimentare de protecție a elevilor pentru a fi în siguranță la școală.

Bullying-ul la școală. Ce poți face dacă micuțul tău e afectat

Copiii, în siguranță la școală… în funcție de localitate

Aproape jumătate din clădirile în care funcţionează şcolile din Braşov nu au pază asigurată şi nici sisteme de supraveghere video. În Suceava, doar 16 la sută din şcoli au pază umană. Cea mai proastă situație pare să fie în Constanța, undemajoritatea unităților de învățământ nu au pază. În schimb, în Botoşani, trei sferturi din instituţiile şcolare sunt în siguranţă, având fie supraveghere video, fie umană. În Prahova aproape toate liceele sunt supravegheate video.

Inspectorul general şcolar al judeţului Braşov, prof. Ion Negrilă, a declarat corespondentului Mediafax, că majoritatea unităţilor fără pază sunt din mediul rural (27 de şcoli, 7 licee şi 110 grădiniţe).

„Deocamdată, nu am avut incidente raportate în aceste unităţi şcolare, unde nu există deocamdată pază sau sisteme de supraveghere audio-video. Situaţia este acoperită în prezent de către primării în aceste zone şi avem o colaborare foarte bună şi cu Jandarmeria, dar avem proiecte pentru a rezolva situaţia pazei şi în aceste clădiri”, a explicat prof. Ion Negrilă.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com