Copiii perfecți sunt idealul oricărei mame. Cu toți am vrea ca bebelușii noștri să fie perfect sănătoși, de o frumusețe rară și cu o inteligență brici. De câțiva ani, cercetătorii americani și coreeni lucrează intens la acest vis și se pare că au deschis deja prima ușă.

ADN-ul unor embrioni umani a fost modificat astfel încât au putut fi corectate boli ereditare grave, care ar fi putut duce la moartea fătului. Corectarea ADN-ului a fost realizată chiar în timpul concepției, la un embrion care moștenea de la unul dintre părinți cardiomiopatie hipertrofică.

Bineînțeles, cercetătorii au folosit sperma și ovulele donatorilor în condiții de laborator și nu au lăsat embrionii să se dezvolte decât timp de 5 zile, dar în 70% din cazuri au reușit să elimine boala.

Un succes revoluționar care nu poate fi oprit

Rezultatele obținute de echipa de cercetători americani de la Universitatea de Știință și Sănătate Oregon din Portland vor transforma lumea. În primul rând este un pas uriaș pentru sănătatea viitorilor bebeluși.

Milioane de copii care s-ar putea naște cu boli ereditare și malformații vor veni pe lume perfect sănătoși. Dacă metoda cercetătorilor din Portland este deocamdată în faza de studiu, alți medici din Marea Britanie au apelat la o metodă diferită, dar cu același rezultat. Ei au ajutat un cuplu cu probleme genetice mari să aibă un copil sănătos, după ce a pierdut alți doi copii.

Anul trecut, s-a născut primul copil din istorie cu trei părinți. Mama copilului este purtătoarea unor gene tarate care declanșează sindromul Leigh, o maladie fatală care împiedică dezvoltarea sistemului nervos. Primii ei doi copii nu au supraviețuit.

Abia după ce ADN-ul ei, al soțului și al unei donatoare sănătoase au fost combinate în faza de concepție s-a obținut un embrion sănătos, care i-a fost implantat mamei și copilul a venit pe lume fără nicio problemă de sănătate.

Metoda folosită de medicii britranici se numește transfer pronuclear. Medicii au fertilizat cu sperma tatălui ovulele soției și ale unei donatoare sănătoase. Apoi, au extras nucleul din ovulul mamei și l-au transferat în ovulul fecundat de la donatoare. Astfel, nucleul nu a mai păstrat toate tarele genetice din primul ovul, dar s-a dezvoltat perfect în al doilea ovul și a dus la conceperea unui copil sănătos.

Citește despre cele mai comune cauze ale  problemelor de fertilitate la femei!

Copiii perfecți ridică o problemă etică majoră

Indiferent de metode, până la urmă știința va reuși să ajute apariția unei noi generații, iar copiii perfecți se vor înmulți în următorul secol.

Chiar dacă unele state au luat măsuri legale și au interzis prin lege modificările ADN-ului, în alte state sunt permise și vor rămâne necenzurate. Mulți oameni de știință consideră că fac un bine. Ajută cuplurile cu probleme de fertilitate și probleme genetice să se bucure de copii frumoși și sănătoși.

Dar aceste metode nu vor fi la îndemâna oricui din punct de vedere financiar. Copiii perfecți, copiii modificați genetic se vor naște doar în familiile bogate, ceea ce poate deveni o problemă morală. Până la urmă, toți părinții își doresc un copil perfect.

Nașterea acestor copiii ridică și alte probleme, în condițiile în care joaca de-a Dumnezeu cu ADN-ul uman este deocamdată iresponsabilă. Pe măsură ce se va naște generația copiilor modificați genetic, ei vor transmite caracteristicile lor perfecte către proprii copii. Treptat se va detașa o rasă superioară, probabil perfectă din punct de vedere fizic, care va domina prin puterea ei financiară și caracteristicile sale celelalte populații.

Când va apărea rasa care va avea avantaje biologice nete asupra celorlalți, nu se va mai putea vorbi despre egalitatea de șanse nici măcar ipotetic, avertizează dr. David King, specialist în biologia moleculară.

America are deja o piață a ovulelor bine dezvoltată, iar femeile sărace își vând ovulele sănătoase cu 5.000 de dolari femeilor mai puțin norocoase. Când oamenii vor putea plăti pentru a obține copiii perfecți, consecințele sociale ar putea fi monstruoase, conchide dr. King.

sursa foto: 123rf.com