Pentru a reduce acest fenomen și pentru a contribui astfel la protejarea mediului pot fi implementate anumite măsuri simple, precum planificarea meselor, folosirea surplusului de la mesele anterioare, depozitarea alimentelor în mod corespunzător, rotirea produselor stocate și congelarea, chiar și a porțiilor deja gătite.

Congelarea este una dintre cele mai importante măsuri pe care le putem lua și este ușor de implementat, singurul lucru necesar pentru acest proces fiind o lada frigorifica. Dar ce putem congela? De la legăturile de pătrunjel până la banane, toate acestea pot ajunge cu ușurință în congelator, iar pe lângă faptul că veți diminua risipa, veți economisi bani și timp. Puteți cumpăra cantități mai mari la un preț mai mult mic, având posibilitatea să înghetați ceea ce nu folosiți imediat. În afară de bani, veți câștiga timp, căci un congelator aprovizionat va fi de ajutor tocmai pentru a evita deplasările inutile la supermarket, mai ales în această perioadă.

Brânza

În cazul în care ați cumpărat mai multă brânză, o puteți congela fără nicio problemă. Există posibilitatea de a o îngheța în blocuri întregi sau o puteți rade. Dacă apelați la varianta mărunțită, vă recomandăm să adăugați o lingură de amidon de porumb sau făină pentru a preveni formarea unor bulgărași atunci când se dezgheață. Dacă iubiți parmezanul, cumpărați o bucată mare, dați-l prin răzătoare și păstrați-l în congelator într-o pungă specială pentru ladă. Scoateți câteva linguri după cum vă este necesar.

Clătite și vafe

Faceți clătite suplimentare sau vafe pentru micul dejun și apoi puneți-le în congelator. După ce le-ați copt, așezați pe o foaie de copt produsele și aveți grijă să se răcească. Apoi, transferați totul într-o pungă specială pentru ladă și puneți-le la rece. Le încălziți la cuptor sau la microunde când aveți nevoie. Veți economisi timp și veți avea mai multe ore libere de petrecut alături de familie.

Fructe

Când congelați fructele, o idee foarte bună este ca mai întâi să le înghețați pe o foaie de copt și apoi să le transferați într-o pungă specială. Congelarea lor pe o foaie de prăjituri face ca fructele să nu se lipească, ceea ce face separarea unei cantități mai mici să fie mult mai ușoară. Spre exemplu, bananele le puteți congela întregi, dar neapărat să le decojiți, putând să le folosiți pentru realizarea unui chec cu banane sau smoothie. De asemenea, o altă variantă este să faceți o pungă specială unde să adăugați fructele mai moi, precum mere, pere, piersici și pepene galben, și să le folosiți în viitor pentru un smoothie.

Legume

Puneți în lada frigorifică ardei, varză, fasole verde, mazăre și morcov și vă puteți bucura de prospețimea alimentelor pe timpul iernii. De asemenea, în congelator este de preferat să aveți porumb sau vinete. Un alt ingredient pe care îl puteți îngheța sunt roșiile, pe care anterior le-ați ținut la cuptor pentru patru ore, alături de usturoi și alte ierburi aromatice. Când sunt răcite complet, transferați roșiile în pungi și astfel le veți putea folosi pentru sosurile de paste sau ciorbe.

Avocado și ierburi

Avocado poate fi înghețat destul de simplu, fiind necesar doar să îl tăiați în bucățele mici, să le amestecați să le puneți într-un recipient resigilabil. De asemenea, ierburi precum mărar, pătrunjel, rozmarin sau cimbru pot fi congelate și folosite atunci când vă sunt utile. Cel mai bine este să le înghețați în tăvile de cuburi de gheață, astfel vă va fi foarte ușor să le adăugați direct în supe, fără a mai fi nevoie de dezghețare.

Pentru a preveni risipa alimentară este foarte important să faceți o listă foarte clară și să nu cumpărați în exces atunci când vă este foame. 

Sursă foto: Shutterstock