Cum să ieși din aceasă situație știi, teoretic, dar ceva te ține și nu faci pasul. Te-ai gândit că ai putea avea alături un psihopat și că de aceea lucrurile sunt atât de complicate?

Da, psihopații nu sunt mulți, însă trăiesc printre noi. Sunt greu de identificat, câteodată chiar imposibil. Există însă semne care pot da de gol un barbat psihopat.

Semnale de alarmă

Întâi de toate trebuie să știi că psihopații pot fi cu adevărat fermecători la prima vedere. Se pricep să flateze. Îți descoperă punctul slab și te complimentează până când roșești sincer.

Iți va spune că e la fel ca tine, că sunteți suflete-pereche. Dacă tu ai avut o copilărie nefericită, iți va spune că și el la fel.

De fapt, e posibil sa-ți povestească cum l-au folosit și abandonat toți. Fosta iubită sau soție e nebună și îl urmărește? Mama sa îl manipula? A avut relații dificile cu toată lumea? Ascultă cu atenție tot ce-ți povestește.

În orice caz, în scurt timp vei deveni dependentă de starea de bine pe care ți-o dă, de încrederea pe care o ai în propria persoană atunci când te afli lângă el. Pot trece luni, uneori ani până când își va schimba abordarea. Însă inevitabil se va înâmpla asta, spun psihologii.

La un moment dat va începe să mintă și să te rănească intenționat, fix când ai ajuns să fii dependentă de el. E posibil să înceapă să demonteze tot ce a spus anterior despre tine. Ti-a spus că ești inteligentă? Îți va spune pe șleau că ai un IQ de pasăre de curte. Ți-a spus că ești frumoasă? Îți va arunca în față toate defectele (unele pe care nici nu le ai) și te va face să crezi fiecare cuvânt în parte.

În același timp, te va izola de prieteni și familie, până la momentul în care nu vei mai avea la cine să apelezi, exact în momentul în care simți că ai nevoie de ajutor.

Te va desființa ca om, te va face să crezi că nu valorezi nimic fără el. E momentul în care s-ar putea plictisi și ar putea să-și caute altă victimă. Dacă va pleca o va face fără vreo remușcare, ca și când între voi nu a fost niciodată nimic.

Dacă nu va pleca, tortura continuă. Atunci când lucrurile nu merg așa cum dorește, e doar vina ta. Toate visurile lui neîmplinite și șansele ratate sunt din vina ta. Va spune că pentru tine a renunțat, indiferent care e adevărul. Va face asta tocmai ca să rămâi alături de el, din vină.

Va spune că relația nu merge bine numai și numai din vina ta. Practic, toată vina, pentru orice, va fi pe umerii tăi și vei ajunge să crezi tot ce ți se spune. Toată puterea e în mâinile lui acum, iar viața îți e manipulată, controlată. Nu va rata nicio șansă să te facă să te simți prost.

Nu-ți face iluzii, lucrurile nu se vor schimba. Vei crede că, la un moment dat, se va pune în locul tău și va vedea cum te simți și poate iși va schimba comportamentul. Asta nu se va întâmpla pentru că e incapabil să simtă emoții într-un mod similar cu restul lumii. O conexiune la nivel superior cu el nu e posibilă. Iar parte din iubire e tocmai vulnerabilitatea și disponibilitatea emoțională. Dacă nu e capabil de așa ceva, îți pierzi timpul și riști să ajungi în situații din care greu vei mai putea ieși, avertizează specialiștii.

Citește și dacă necazurile întăresc sau dezbină un cuplu.

Află și dacă sinceritatea absolută e necesară sau nu în cuplu.