Localitatea Colibița se află în Bistrița-Năsăud, la o altitudine de 900 de metri. Este așezată pe Valea Bistriţei, între Munţii Călimani și Munţii Bârgău, și face parte din comuna Bistriţa Bârgăului.

Prima sa atestare documentară este de acum vreo 746 de ani

Comuna Bistriţa Bârgăului, aflată şi ea la rândul ei pe şiragul de Bârgaie (Rusu Bârgăului, Josenii Bârgăului, Mijlocenii Bârgăului, Susenii Bârgăului, Prundul Bârgăului, Tiha Bârgăului și Mureşenii Bârgăului) dintre Bistriţa și Vatra Dornei.

La circa 7 kilometri de comuna Bistrița Bârgăului se află barajul de acumulare, lacul și satul Colibița.

Lacul Colibița are o suprafață de 270 ha, lungimea de 13 km și volumul apei acumulate de 65 milioane de centimetri cubi, iar numele i se trage de la colibele amenajate de ciobanii care au trăit odinioară pe aceste plaiuri.

Un loc cu aer ca în Munții Alpi

Colibița a fost stațiune balneoclimaterică, între 1923 și 1975, dar a fost desființată. Atmosfera este bogată în ozon și ioni de iod, indicate pentru tratamentul afecțiunilor pulmonare și cardiace, și nu numai. Un aer atât de curat mai găsești în Munții Alpi.

Ulterior acestei perioade, s-a strămutat și satul pentru a lăsa loc construirii unui lac de acumulare hidroenergetic – Lacul Colibița. Aici se află și barajul.

Barajul a fost amenajat în perioada 1977 – 1991 cu scop hidroenergetic pe cursul râului Bistrița.

Când apa sa este limpede, pe fundul lacului se mai pot observa resturi ale locuințelor, chiar și ale bisericii situate în fostul centru al satului, precum și copaci care străjuiau localitatea în urma cu 30 de ani.

Lacul are o adâncime de peste 70 de metri și că ar fi blestemat. În fiecare an, apa își ia tributul. Din acest motiv nu toată lumea se încumetă să intre în apă.

Metodele de relaxare există de plin la Colibița

Zona oferă multe posibilități de destindere pentru turiști, în orice anotimp: excursii, drumeții (Tăul Zânelor, izvorul de apă minerală Borcut, trasee montane – traseu marcat de 3,5 ore pâna în Vf. Bistricioru, Castel Dracula lângă Pasul Tihuța – 1100 m alt), ciclism montan, caiac, alpinism, pescuit (șalău, păstrăv, clean, caras – în lacul Colibița), plimbări cu sania și multe altele.

Hotelierii din zonă au amenajat o zonă de plajă, cu nisip și umbreluțe. Malul lacului este privat… cam peste tot. Promovarea locului a condus la creșterea prețurilor din zonă – cazare, mâncare, etc.

În zonă, prețurile la cazare pornesc de la 100 de lei pe noapte și poate urca până peste 400 de lei pe noapte la bungalow-urile de lux cu vedere spre lac.

În ce privește partea mai neplăcută a lucrurilor este cea a… drumurilor, desigur, cam proaste după părerea celor care au trecut deja pe la Colibița. Dar și a prafului ridicat de mașinile de tonaj mare care circulă în zonă cu materiale de construcții.

Poate că, după ce dezvoltarea din zonă va ajunge la un anumit nivel, nemulțumirile turiștilor vor fi cu mult mai puține.

Sursa Foto: bistritaturistica.ro