Întotdeauna este de bun simț să te anunți înainte când mergi în vizită! Dă un telefon sau trimite un mesaj rapid pe internet pentru a-ți anunța vizita, chiar dacă te duci la sora ta sau la părinții tăi, unde te simți ca acasă.

Orice vizită trebuie anunțată, chiar dacă ai cheile de la casa respectivă. Nu poți apărea neanunțat în casa altor oameni care nu te așteaptă!

Anunță vizita și nu te supăra dacă ești refuzată politicos. Nu întotdeauna oamenii au timp de musafiri.

Codul bunelor maniere când mergi în vizită

Răspunde imediat unei invitații la masă, la petrecere sau la nuntă, fie că răspunsul tău este pozitiv sau negativ. Nu amâna răspunsul până în ultimele zile, deoarece este nepoliticos pentru gazda care face un efort deosebit pentru a se pregăti de musafiri.

Fii punctuală când ești chemată la o anumită oră în vizită. Nu te duce mai devreme, să le încurci programul, dar nici mai târziu cu 10 – 15 minute. Nu lăsa pe nimeni să te aștepte, mai ales dacă ești invitată la masă.

Alege o ținută care să arate respect de sine și respect față de gazde. Nu purta haine sexy și decoltate, cum ai purta la club, și nici trening sau haine ponosite, așa cum stai prin casă.

Nu te descălța la ușă! Este o regulă veche, care între timp a mai suferit modificări. Sunt gazde care au papuci speciali pentru musafiri, în așa fel încât să își protejeze covoarele scumpe. Nu te simți ofensată, dacă ți se oferă papuci comozi în casa prietenilor apropiați. În cazul în care mergi în vizită la persoane mai puțin apropiate, poți lua cu tine botoșei din plastic de unică folosință sau șervețele umede pentru a șterge rapid talpa încălțărilor, mai ales dacă este noroi afară.

Oferă gazdei un dar, cât de simplu, mai ales dacă mergi prima dată în vizită la ea acasă. Un buchet de flori, o sticlă de vin sau dulciuri și fructe sunt printre darurile uzuale. Câteva dulciuri sunt cu atât mai bine venite, dacă sunt copii mici în casă.

În cazul în care întâlnești persoane necunoscute când mergi în vizită, ține minte că bărbatul este prezentat femeii, iar cei mai tineri celor în vârstă, pentru a respecta codul bunelor maniere.

Participă la discuție și nu lăsați conversația să se întrerupă. Tăcerea poate fi interpretată drept plictiseală sau ostilitate.

Cum se oferă și cum se primesc darurile

Cadourile se oferă într-un ambalaj curat și bine împăturit.

Prețurile de pe cadouri se șterg cu grijă sau se înlătură, fără a se rupe complet eticheta. Doar cărțile pot fi oferite cu prețul la vedere.

Florile nu se oferă în ambalajul de celofan în care le pune florăreasa. Este mult mai elegantă o simplă fundă care leagă codițele sau un ambalaj modern din hârtie colorată.

Femeia care primește flori trebuie să le pună imediat în vază ca semn de apreciere.

Cel care primește un cadou trebuie să îl desfacă în fața musafirilor și să își exprime încântarea și mulțumirea, chiar dacă nu este pe gustul lui.

Dacă oferi cadou o haină, lasă eticheta fără preț atașată de produsul respectiv, pentru a putea fi schimbat la nevoie.

Obiecte care nu se oferă niciodată cadou unei gazde

Când mergi în vizită și vrei să le faci o surpriză gazdelor cu un dar mai deosebit, este bine să afli care sunt preferințele lor, inclusiv culinare. Poți lua o sticlă de șampanie scumpă, obiecte decorative stilate și neutre, care pot fi încadrate oriunde în casă, o plantă la ghiveci, albume de istorie sau de artă, jocuri de societate sau alte obiecte de care afli că sunt preferate de gazde.

Iată și o listă cu obiecte care nu pot fi niciodată oferite în dar:

 • produse de igienă intimă
 • produse de igienă și curățenie în casă
 • cuțite, foarfeci sau obiecte ascuțite
 • încălțăminte
 • portofele goale
 • oglinzi
 • mănuși
 • papuci
 • pijamale
 • haine ieftine
 • produse din bazar
 • flori de plastic
 • animale de companie (cu excepția în care gazda își dorește)
 • obiecte intime precum sutiene, chiloți, maieuri
 • bijuterii, parfumuri sau electrocasnice prea scumpe (cu excepția unor cazuri deosebite în care este vorba despre frații tăi sau ai soției, despre viitori nași sau socri sau evenimente deosebite precum botezul și nunta)