Păr uscat și moale
Există factori externi – precum vopsirea repetată, folosirea uscătoarelor de păr precum și apa cu conținut ridicat de clor- care duc la uscarea și deteriorarea firului de păr. Dar, dacă firul de păr e moale, extrem de uscat iar tu te-ai îngrășat fără motiv în ultima perioadă, atunci e semnul unei tiroide hipoactive (hipotiroidie)în unele cazuri, chiar și sprâncenele se subțiază și se răresc.
Cruste ca niște solzi printre firele de păr
Apariția crustelor solzoase între firele de păr constituie, de asemenea, un semn al hipotiroidism. Totuși, formarea unei cruste pe scalp trebuie analizată minuțios deoarece poate semnaliza instalarea psoriazisului. Această afecțiune poate fi distinsă de alte afecțiuni ale pielii cum ar fi mătreața, prin grosimea crustelor. Psoriazisul este cea mai frecventă boală autoimună și se manifestă la nivelul pielii ca urmare a amplificării numărului celulelor pielii, atunci când organismul trimite semnale de alarmă privind suprasolicitarea anumitor funcții.
Citește și: Cearcănele îți spun de ce boală suferi! Culoarea lor, motiv de mers la medic
Păr casant – care se rupe ușor
Vopsirea și tratarea cu diverse produse cu conținut chimic a părului pot duce la o fragilizare semnificativă a firului de păr. Dar, există și boli serioase care fac părul casant. Una dintre acestea e sindromul Cushing (tulburare a glandelor suprarenale care determină producția în exces a cortizolului – hormonul de stres), dar și hipoparatiroidism (afectarea glandelor paratiroide – fie ereditar sau provocată de anumite traume cum ar fi o intervenție chirurgicală la nivelul capului sau gâtului).
Părul cărunt
În afară d eîncărunțirea normal, la vârsta potrivită, mai există și încărunțirea bruscă. Conform oamenilor de știință, aceasta are loc ca urmare a unei situații de stres semnificativ sau a unui traumatism. Stresul generează o reacție în lanț care interferează cu melanina– pigmentul care colorează părul. Acesta blochează semnalul care îi transmite foliculului să absoarbă melanina.
Căderea masivă a părului
Conform dermatologilor, este normal ca în decursul unei zile, unei persoane să-i pice 100-150 de fire de păr. Căderea masivă a părului, uneori chiar în smocuri, indică o suferință, ca urmare a stresului fizic sau psihic. Un alt motiv este diabetul, căderea părului în cantitate mare fiind unul dintre efectele acestei boli. Anemia feriprivă (deficiența de fier) și deficitul de proteine duc de asemenea la pierdea multor fire de păr.
Căderea permanent a firelor de păr (calviția)
Puțină lume cunoaște faptul că nu doar bărbații pot suferi de alopecie, ci și femeile.
Aceasta este de obicei cauzată de o modificare a hormonilor sexuali dar și de alte boli sau condiții care ar putea sta la baza dezechilibre hormonale. Una dintre bolile care pot provoca sau contribui la pierderea părului e diabetul.Această boală duce la apariția problemelor circulatorii, foliculii de păr nu primesc suficienți nutrienți iar procesul de regenerare a podoabei capilare e dificil de inițiat. În cele din urmă, foliculii de păr pot muri din cauza lipsei de hrană, iar consecința e pierderea permanentă a părului.
Citește și:
- Studiu: ardeiul iute prelungește viața. Află ce alte beneficii mai are
- Cum îți menții echilibrul hormonal. E atât de simplu!