Un strugure cu 24 de boabe, deosebit de aspectuos, de un roz-rubiniu, din soiul Ruby Roman, a devenit anul acesta în iulie cel mai scump fruct din lume. El a fost cumpărat la o licitație de fructe scumpe de către patronul unui hotel din regiunea Ishikawa.

Cel mai scump fruct din lume. Strugurele de rubin

Strugurii din acest soi sunt foarte apreciați în întreaga lume pentru dulceața lor și nivelul foarte redus de aciditate. Sunt hibrizi cu o culoare deosebit de frumoasă, cu un gust special și deosebit de parfumați, suculenți și fără sâmburi. Fiecare boabă a unui ciorchine de Ruby Roman este perfectă și fiecare ciorchine se vinde la licitație.

Soiul a fost omologat și a apărut pe piață în anul 2008 și este cultivat în câteva ferme viticole, pentru a-i menține prețul ridicat și exclusivitatea pe piață. Anul acesta se preconizează că se vor vinde aproximativ 26.000 de ciorchini, dar niciunul nu va mai ajunge la un asemenea preț. Cu toate acestea sunt struguri exclusiviști, destinați milionarilor și se vând numai la licitații.

Pasiunea japonezilor pentru fructe stranii

Fructele deosebite prin formă, culoare și gust, hibrizii stranii și totodată frumoși și apetisanți, dar foarte scumpi, sunt o adevărată pasiune pentru japonezi. Ei cumpără asemenea fructe rare pentru a le oferi cadou iubitelor, soțiilor sau chiar șefilor, la ocazii speciale.

În Japonia se cultivă, spre exemplu, un soi de căpșună uriașă albă, deosebit de gustoasă și mult mai dulce decât căpșuna roșie. Acest soi de căpșună se cultivă în insula Kyushu. Din cauza faptului că este un fruct sensibil și din cauza faptului că nu poți obține decât rar o căpșună perfect albă, fructele se vând cu aproximativ 40 de dolari bucata.

Dar asta nu e nimic în comparație cu renumitele căpșune sub formă de lingură, mari cât o minge de tenis, care se vând cu aproape 4.000 de dolari bucata și pe care cultivatorul le-a supranumit ”frumoasele prințese”. Okuda Nichio reușește să cultive și să vândă în jur de 500 de bucăți din aceste căpșune extraordinare.

Pepenii sub formă de cub sau piramidă

Japonezii se dau în vânt după perele sub formă de Buddha sau după pepenii sub formă de cub. Mai nou au apărut și pepeni sub formă de piramidă. Toți au forme impecabile, au un gust excelent, sunt foarte suculenți și apreciați. Aceste fructe nu se vând oricum, ci în ambalaje de lux, în cutiuțe de lemn, decorate, ecologice și unice.

Cultivarea acestor fructe unicat vine din modul de organizare a agriculturii japoneze care pune accentul pe fermele mici, ecologice și pe cercetare. Hibrizii lor respectă standardele de mediu, iar cultivatorii se întrec să aducă pe piață fructe cât mai deosebite și gustoase. Cu cât sunt mai speciale, cu atât le vând mai bine, iar japonezii cu dare de mână se implică și susțin tinerii fermieri care au rezultate deosebite.