Dacă aceștia își manifestă dorința de a vă ajuta, înainte de a spune un „Nu!” răspicat, aveți în vedere faptul că treceți printr-o perioadă delicată și orice ajutor este binevenit. Și cine ar putea iubi un pui de om mai mult decât o pot face bunicii, cei care deja au trecut prin experiența creșterii unui copil și a formării unui adult?

Nicio dădacă, indiferent de cât de bine intenționată ar fi,  nu va avea atâta grijă, răbdare și afecțiune față de copilul dvs. ca bunicii. În plus, țineți cont și de conjunctură: odată ieșiți la pensie, bunicii sunt încă în putere și au suficientă energie și mult entuziasm să se implice în educația celui mic. Dacă locuiesc în apropiere, pot doar să vă ajute în intervalele când sunteți ocupată cu munca, apoi să se retragă la casa lor.

În orice caz, puteți anticipa cum vor fi implicați bunicii în viața micuțului dvs. și care sunt avantajele prezenței lor în existența celui mic:

Ajutorul necondiționat

Prima băiță, primul înfășat, prima ieșire a bebelușului la aer curat – noi provocări și tot atâtea temeri, mai ales dacă nu aveți experiența necesară. Ajutorul bunicilor e necondiționat, iar ei au trecut prin toate aceste procese atunci când v-au crescut și educat pe dvs. 

Mai ales dacă ați trecut printr-o operație de cezariană sau nașterea a fost una solicitantă, sprijinul lor va conta enorm. Dacă sunt prea în vârstă, atunci susținerea lor emoțională nu este de neglijat. În acest caz, chiar dacă nu vă pot ajuta fizic cu cel mic, nu îi dați deoparte, ci aduceți-l pe nepoțel în preajma lor, lăsați-i să se joace cu el, să îi ofere afecțiune.

Astfel, dacă seniorii au o vârstă venerabilă, precum și o stare de sănătate nu tocmai bună, veți fi în ipostaza de a nu putea beneficia de ajutorul lor necondiționat. Pentru a lea sigura o calitate a vieții la standarde ridicate, puteți apela la servicii de îngrijire bătrâni la domiciliu. Nu numai că vă veți asigura că sunt îngrijiți foarte bine, ci vă veți degreva și dumneavoastră de anumite sarcini, câștigând timp pe care să îl petreceți efectiv împreună. Veți ajunge în situația dezirabilă ca atunci când îi vizitați să nu mai fiți nevoită să faceți altceva decât să le povestiți despre ceea ce trăiți ca mamă, să revedeți împreună albume cu fotografii, să depănați povești de când dvs. însevă erați copil și să îi implicați în creșterea celui mic.

Adaptabilitatea mult mai ușoară

Interacțiunea timpurie cu bunicii ajută copilul să devină mai sociabil, să comunice mult mai ușor și să își exprime emoțiile. Interacționând cu mai mulți oameni, micuțul dvs. va ajunge să se adapteze facil oricărei situații noi, luând-o ca atare, ca pe o normalitate. Totodată, alături de bunici va deprinde mult mai bine și va exersa un cod al bunelor maniere adaptat vârstei: va învăța că e necesar să salute, să mulțumească, să se prezinte și să își ceară scuze, atunci când situația o impune. Desigur că de la dvs. va afla pentru prima dată aceste lecții, dar alături de bunici va avea multe ocazii să pună în aplicare ceea ce i-ați „predat”. Bunicii au la rândul lor prieteni seniori supraveghează nepoți și animale de companie, iar cel mic va avea acces la o întreagă lume.

Prin cât mai multă interacțiune cu cei din jur, micuțul nu numai că va deveni mult mai dezinvolt față de ceilalți, dar își va dezvolta semnificativ și vocabularul.

Jocuri și povești captivante

Oricât de multe cărți de parenting ați citi, părinții dvs. au un plus pe care dvs. îl veți dobândi în timp: experiența. Mai ales dacă ați avut parte de o copilărie fericită, dacă mereu au încercat să vă educe cât mai frumos, dați-le ocazia să retrăiască acele vremuri alături de nepoțelul lor. Bunicii au mai mult timp pentru joacă decât părinții și, de cele mai multe ori, intră mai ușor în diferite roluri. Vă imaginați la 7.00 dimineața să vă transformați într-un unicorn matinal care cântă și dansează și toate acestea doar pentru a-i intra în grație celui mic? 

Pentru bunici nu există „prea dimineață”, „prea mult” sau „prea greu”, ei nu se dau în lături de la nimic dacă văd un copil  bucuros și mulțumit. Pe de altă parte, puteți fi sigură că bunicii vor încerca să cultive nepotului valorile pe care dvs. i le-ați transmis, reamintindu-i ori de câte ori va fi nevoie celui mic să fie bun și sincer, să nu mintă și să își asculte părinții. Deși e posibil să considerați că este prematur să îi insuflați celui mic valori înainte de a intra în colectivitate, experții în Psihologia Copilului vă încurajează să nu amânați acest proces. De exemplu, Robin Grille, psiholog și specialist în parenting, recomandă în cartea sa „Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte”, ca adulții să îi ajute pe copii să-și însușească anumite valori cât mai repede. Autorul subliniază efectul pozitiv pe care-l are cultivarea sincerității, a simțului dreptății, a determinării și empatiei asupra dezvoltării ulterioare a copilului.

În același timp, există o probabilitate destul de ridicată ca părinții dvs. să aibă mult mai multă răbdare în relația cu nepotul lor, să fie dispuși să răspundă de zece ori la aceeași întrebare și să ghideze copilul în căutarea unui răspuns. Totodată, bunicii le oferă copiilor o mai mare libertate, într-o lume a regulilor impuse. Astfel, cei mici pot uneori să abdice de la „directivele” părinților și, pentru scurt timp, să se bucure necondiționat de ceea ce trăiesc. Pot sări într-o baltă fără teama de a se murdări, pot să se cațăre, supravegheați, într-un copac fără frica de cădere, pot trișa și mânca într-o zi două ouă de ciocolată: mici complicități cu bunicii lor care fac deliciul unei copilării frumoase.

Bunicii pot să-și retrăiască tinerețea alături de copilul dvs. În același timp, cel mic va avea parte de o copilărie mult mai frumoasă, dacă bunicii sunt prezenți în viața lui. Încercați să creați un pod între aceste două generații și nu le privați pe niciuna de prezența celeilalte. 

Sursă foto: unsplash.com

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu thecarehub.ro