Iryna Vereschuk, vicepremierul ucrainean, mamă soldat, a devenit unul dintre simbolurile rezistenței de la Kiev. De când a izbucnit războiul în Ucraina, Iryna a renunțat la hainele elegante și a fost văzută doar în uniforme militare, fiind văzută adesea pe front.

Mulți s-au întrebat cine este cu adevărat femeia blondă care a cucerit inimile celor de la Kiev și pe care toată lumea o numește Hillary de Ucraina (n.r Clinton), fiind nelipsită din mesajele făcute publice de guvernul ucrainean. Iryna Vereschuk a devenit un simbol al rezistenței de când a început invazia. Are 43 de ani și are în spate o carieră în politică și militară de lungă durată, declarând de mai multe ori că nu-i place extremismul. De când a izbucnit războiul, Vereschuk a renunțat la costume elegante în favoarea uniformei militară și chiar merge pe front să-i încurajeze pe militari.

iryna pe frontSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 11

Ea s-a născut în Rava-Ruska și a crescut Lviv. A absolvit Institutul militar și deține o diplomă și în drept, iar timp de cinci ani a servit în armata ucraineană. În prezent este actualul vicepremier al Ucrainei și este printre puținii politicieni care apar în filmulețe guvernului în care condamnă invazia rusă, fiind numită de presa de la Kiev „ Hillary de Ucraina”.

Astfel, ea a devenit un simbol și un exemplu pentru femeile care luptă împotriva invaziei rusești. Spre deosbire de alții, ea nu a vrut să-și părăsească țara, ci a rămas să o apere.

De când a început războiul, ea își informează zilnic populația despre cordoanele umanitare prin care ucrainenii pot fugi din calea războiului.

Iryna a atras încă de la începutul carierei ei politice atenția, ea fiind cel mai tânăr primar din țară. Iryna Vereshchuk s-a născut în 1979, pe 30 noiembrie în Rava Rusk. A absolvit Institutul Militar de la Politechnica Lviv, iar mai târziu a obținut și diploma în drept la Universitatea din Lviv. A lucrat ca avocat, iar la doar 30 de ani a devenit primarul orașului ei natal, Rava Ruska, devenind cel mai tânăr primar din țară. După ce s-a implicat în mai multe evenimente politice, în 2021 a candidat la Parlament pentru partidul lui Zelenski, Slujitorul poporului, și a fost aleasă.

Ea a fost căsătorită de două ori, a doua oară cu un ofițer al forțelor speciale ucrainene „Alpha”. În schimb, când nu e pe front sau la guvern, stă într-o locație secretă cu fiul ei, în vârstă de 17 ani, din prima sa căsnicie.