Putem spune că fotbalul este cel mai popular sport din lume, fiind îndrăgit de peste 265 de milioane de oameni.

Este un sport care poate fi jucat până și pe cele mai rudimentare terenuri, precum un câmp oarecare, și să aducă aceeași bucurie ca și cum ar fi jucate pe Stad de France.

Fotbalul reprezintă în prezent o adevărată industrie, depășind de mult granițele unui simplu sport.
Cei mai buni fotbaliști din lume: Cristiano Ronaldo – 34 de ani, Leo Messi – 32 de ani, Neymar – 27 de ani, au deja salarii ce depășesc 50 de milioane de dolari pe sezon, marile cluburi valorează sute de milioane de dolari, în țări ca Germania, se întâmplă ca biletele la meciurile celei mai titrate echipe, Bayern Munchen, să se epuizeze pe un întreg sezon înainte ca acesta să înceapă.

Fotbalul este un fenomen global și probabil va deveni din ce în ce mai iubit, pe măsură ce internetul și social media face urmărirea meciurilor și competițiilor tot mai accesibilă în diferite părți ale globului.

Originile fotbalului european (denumit și soccer) sunt adesea controversate, deoarece regulile sale simplificate au dat naştere multor imitaţii.

 

Cine a inventat fotbalul? – Originea sportului rege

Originile jocului de fotbal sunt destul de controversate, totuși, jocul cu mingea arată că a fost practicat încă din cele mai vechi timpuri.

Artefactele istorice și tradițiile arată clar că fotbalul a fost jucat în Egipt, China Antică și Roma. Principiile de bază ale jocului au supraviețuit pe parcursul anilor și au continuat să fie jucate în perioada medievală.

În mormintele egiptene au fost descoperite mingi realizate din material textil care datează din 2500 î.Hr.

Unele dintre aceste mingi erau realizate și din intestinele sau pielea animalelor pentru a mbunătăți săritură. Bazându-se pe desene, teologii consideră că egiptenii jucau fotbal în timpul sărbătorilor de fertilitate, pentru a sărbători abundența pământului.

Cele mai multe dintre aceste jocuri au inclus folosirea mâinilor, a picioarelor și chiar a bastoanelor pentru a controla o minge.

Jocul românesc al lui Harpastum a fost un joc cu joc bazat pe posesie, în care fiecare parte ar încerca să păstreze posesia unei mingi mici cât mai mult posibil.

Grecii antice au concurat într-un joc similar intitulat Episkyros. Ambele căutări reflectau reguli mai aproape de rugby decât fotbalul modern.

Între 476 î. de Hr. și 221 î. de Hr. în China era populat un sport practicat cu mingea numit cuju (“a lovi mingea cu piciorul”).

Pentru a înscrie un gol, jucătorii trebuie să bage mingea într-o bucată de pânză atârnată între doi poli. Jocul a devenit atât de popular, deoarece a fost practicat de liderii militari ca un sport competitiv pentru a menține soldații în formă fizică.

Pe măsură ce jocul de fotbal a devenit tot mai popular, curțile regale au început să organizeze meciuri cuju jucate de jucători profesioniști. Echipe compuse din femei și civili au participat și la turnee.

Cine a inventat fotbalul? - Fotbalul in China

Pe parcursul secolelor al III-lea şi al IV-lea î.Hr., tot în China se juca un joc destul de asemănător, numit tsu-chu.

Înregistrările jocului au început în timpul dinastiei Han și s-ar putea să fi fost un exercițiu de pregătire a soldaților.

Tsu’Chu a fost implicat în lovirea unei mici mingi de piele într-o rețea strânsă între doi poli de bambus. Utilizarea mâinilor nu era permisă, dar un jucător putea folosi picioarele și alte părți ale corpului său.

Principala diferență dintre Tsu’Chu și fotbal a fost înălțimea golului, care a atârnat la aproximativ 30 de metri de pământ.

Multe culturi au avut activități care s-au axat pe utilizarea picioarelor lor, inclusiv pe Kemari din Japonia, care este încă jucat astăzi. Americanii nativi aveau Pahsaherman, australienii indigeni au jucat Marn Grook, iar Moari a avut Ki-o- rahi, pentru a numi câteva.

În Roma Antică, fotbalul se juca între două echipe formate din câte 27 de jucători a căror misiune era să ducă mingea spre poarta echipei adverse. Acest sport nu avea însă reguli precum regulile din fotbalul din ziua de azi și mulți jucători sfârșeau accidentați serios.

A devenit atât de popular încât a fost inclus în Jocurile Olimpice timpurii.

Putem spune că în general englezii au fost cei care au păstrat tradiția fotbalului în viață în Evul Mediu.

O formă foarte populară a sportului rege din mijlocul secolului al 14-lea, Anglia, se numește fotbal de gloată. A fost jucat de un număr nelimitat de jucători. În acel moment, încă nu era nimeni care să creeze reguli.

Jucătorilor li s-a permis să continue să joace atât timp cât acțiunile lor nu conduc la omor prin imprudenţă. Acest sport era jucat pe străzi și orașele erau transformate în terenuri uriașe.

Deoarece oricine se putea alătura jocului și din cauza puținelor reguli, fotbalul medieval s-a încheiat cu revolte.

Cu toate acestea, el a devenit deja atât de popular încât jocul său nu a fost oprit deloc. Până la sfârșitul secolului al XIV-lea, jocul a devenit profund încorporat în cultură engleză.

Cine a inventat fotbalul - Fotbalul in Anglia

Cel mai uimitor exemplu al unui joc primitiv asemănător soccer-ului este ilustrat într-o stampă din oraşul scoţian Edinburgh, datând din 1672.

În timp ce sportul a fost jucat pe scară largă de tineri din toată Anglia, a fost interzis în școli din cauza violenței sale. Lipsa regulilor care guverna comportamentul jucătorului a dus adesea la accidentări și haos.

Acest lucru a determinat cluburile din secolul al XIX-lea să creeze reguli care să asigure jocul corect și onest. Aceste reguli stau la baza principalelor reguli de fotbal pe care le urmăm acum.

Regulile Cambridge, asemănătoare cu cele de astăzi, au fost create la Colegiul Trinity din Cambridge, în anul 1848, la o întâlnire a reprezentanților mai multor colegii: Colegiul Eton, Școala Harrow, Școala de Rugby, Colegiul Winchester și Școala Shrewsbury.

Cel mai vechi club de fotbal este Sheffield Football Club din Anglia, înfiinţat pe data de 24 octombrie 1857.

Acesta este motivul pentru care cluburile din secolul al XIX-lea au simțit nevoia să creeze reguli.
Astfel, soccer-ul a fost standardizat o dată cu întemeierea Asociaţiei de fotbal din Anglia, pe 26 octombrie 1863, prima federație de fotbal din lume, care adopta propriul sau regulament de joc, inspirat din „Regulile de la Cambridge”.

De-a lungul anilor, mai multe cluburi s-au alăturat FA până când numărul a ajuns la 128 până în anul 1887.

În anul 1872, a fost jucat primul Cupa de Fotbal.

Au fost formate alte divizii, inclusiv Liga de Fotbal din 1888, în nordul și în mijlocul țării, și au fost jucate primele jocuri de campionat.

Potrivit regulilor FA, jucătorii trebuie să rămână amatori și să nu primească bani. Aceasta a devenit o problemă în anii 1870, când câteva cluburi au acuzat admiterea la spectatori.

Jucătorii nu erau în mod evident fericiți și solicitau compensații pentru formarea și timpul de joc. Pe măsură ce popularitatea sportului a crescut, spectatorii și veniturile. În cele din urmă, cluburile au decis să înceapă să plătească și fotbalul sa transformat într-un sport profesionist.

Ligile au început să apară în întreaga lume: Olanda și Danemarca în 1889, Argentina în 1893, Chile în 1895, Elveția și Belgia în 1895, Italia în 1898, Germania și Uruguay în 1900, Ungaria în 1901 și Finlanda în 1907.

Federația Internațională de Fotbal a Asociației (FIFA) a fost înființată la Paris în 1904 cu șapte membri. Acestea includ Belgia, Danemarca, Franța, Olanda, Spania, Suedia și Elveția. Germania și-a anunțat intenția de a se alătura în aceeași zi.

În 1930, în Uruguay a avut loc prima oară în Cupa Mondială a FIFA. În acel moment erau 41 de membri ai FIFA și a rămas totuși punctul culminant al lumii fotbalului.

Astăzi se mândrește cu peste 200 de membri, iar Cupa Mondială este unul dintre cele mai mari evenimente ale anului.

 

Cine a inventat fotbalul? – Fotbalul în România

Fotbalul este cel mai popular sport în România. Federația Română de Fotbal (FRF), membră a UEFA, este forul național de guvernare al sportului.

În anul 1890, doctorul stomatolog Iuliu Weiner, s-a întors din Anglia după ce și-a terminat studiile, aducând în țară o minge de fotbal și regulile jocului scrise pe o hârtie.

Primul meci oficial de fotbal din Romania a fost jucat în apropiere de Șoseaua Kiseleff, Bucuresti pe un teren improvizat. La primul meci oficial de fotbal din România nu a participat niciun român, românii doar priveau. Competitorii erau englezi și germani, angajați în industria textilă sau petrolieră la București, Ploiești sau Câmpina.

Cronica acelei partide, publicată în extraordinara revistă „Din lumea sporturilor“, este socotită un certificat de naștere pentru fotbalul românesc.

Prima competiție fotbalistică internă a fost Cupa ASAR (Asociațiunea Societăților Atletice din România), fondată în octombrie 1909.

A cuprins trei cluburi: Colentina și Olimpia din București (care a câștigat titlul), și United din Ploiești.

Primul campionat național a fost Divizia A, iar cele mai titrate echipe românești din perioada interbelică sunt Venus București, cu opt titluri și Chinezul Timișoara cu șase titluri consecutive.

După război echipe ca UTA Arad, FC Argeș Pitești și Universitatea Craiova câștigă campionatul și se califică în fazele superioare ale competițiilor europene.

Cel mai cunoscut club de fotbal din România este Steaua București, care în 1986 a fost prima echipă din estul Europei și singura din România ce a câștigat Cupa Campionilor Europeni.

Sub conducerea lui Walter Zenga, Steaua s-a calificat în grupele Cupei UEFA în sezonul 2004-2005, Zenga calificând o echipă românească în „primăvara europeană” pentru prima oară după 1993 (când tot Steaua a ajuns în sferturile de finală ale Cupei Cupelor).

Din 2006, Liga I este compusă din 18 echipe dintre care ultimele 4 retrogradează. În acest an campionatul și-a schimbat numele de la Divizia A la Liga I. În sezonul 2005-2006, Steaua București și Rapid București au ajuns în sferturile de finală ale Cupei UEFA din 2006.

În sezonul 2009-2010, Unirea Urziceni participă în UEFA Champions League după câștigarea primului titlu din istorie, reușind performanța de a învinge echipele Glasgow Rangers cu scorul de 4–1 pe Ibrox Park și FC Sevilla cu 1–0 pe Stadionul Ghencea.

Printre cei mai importanți jucători din campionatul intern din istoria recentă se numără Ionel Dănciulescu (locul 2 în topul golgeterilor din campionatul intern) și Wesley (jucător străin cu cele mai multe goluri marcate în Liga I).

Cine a inventat fotbalul - Naționala de tineret a României

Echipa națională de fotbal a României își începe activitatea prin meciul de la 8 iunie 1922 de la Belgrad, contra Iugoslaviei, scorul fiindu-i favorabil cu 2-1. La 20 mai 1923 Comisia de Fotbal a FSSR (Federatia Societatilor Sportive din Romania) este admisă la Congresul de la Zürich ca membră a FIFA.

În această calitate de membră a FIFA, România participă la Turneul Olimpic de Fotbal de la Jocurile Olimpice din 1924 desfășurate la Paris.

La nivel internațional, selecționata de fotbal a României a participat până acum la 7 Campionate Mondiale de Fotbal. Cele mai mari succese le-a înregistrat pe parcursul anilor ’90.

Liderul generației de aur a fotbalului românesc este Gheorghe Hagi. În prezent, dintre fotbaliștii români celebri pot fi amintiți Adrian Mutu, și Cristian Chivu, fost căpitan al naționalei.

 

Cine a inventat fotbalul? – Cartonașele roșii și galbene

Urmărind un meci de fotbal, este imposibil să nu fi observat acordarea unui cartonaș roșu sau galben unui jucător de pe teren, în urma unui fault.

Cu toții stim ce este acela un cartonaș roșu sau galben, însă puțini dintre noi știm cum au apărut acestea.

Cine a inventat fotbalul - Cartonaș roșu la fotbal

Ideea cartonașelor i-a aparținut lui Ken Aston, un arbitru de fotbal englez.

La mondialele engleze din anul 1966, la partida dintre Anglia – Argentina, s-a produs un fapt de-a dreptul interesant și nemaivăzut până atunci în istoria fotbalului: un jucător s-a prefăcut că nu înțelege sau chiar n-a înțeles că este eliminat din teren și a continuat să joace.

Ken Aston s-a gândit la o modalitate prin care jucătorii să înțeleagă mesajul arbitrului.

Astfel, pe când stătea la semafor, lui Aston i-a venit ideea de a confecționa cartonașul galben pentru avertisment și cartonașul roșu pentru eliminare.

Regula a fost acceptată de către șefii fotbalului și este una dintre cele mai populare ale jocului cu mingea rotundă.

Astfel în ziua de azi în fotbalul modern, cartonașul galben este oferit jucătoruluic are a comis un fault minor, pe când cartonașul roșu se oferă atunci când este vorba de un fault grav, iar jucătorul este eliminat de pe teren..

De asemenea dacă un jucător a luat două cartonașe galbene consecutiv în același meci, automat, după primirea ultimului cartonaș galben, este oferit și cartonașul roșu, ceea ce duce la eliminarea jucătorului automată din teren.

 

Cine a inventat fotbalul? – Știați că …

Fotbalul este iubit și urmărit peste tot în lume, însă puțini dintre noi știm care sunt momentele importante din istoria acestui sport rege.

Iată câteva momente unice din istoriie, care au revoluționat și schimbat lumea fotbalului:

  • În 1869 apare regula off-sideului;
  • În anul 1870 se introduce în premieră în regulament noțiunea de „portar” și inițial i se permite acestuia să joace mingea cu mâna pe toată suprafața terenului. Apoi, acesta va avea dreptul doar în terenul său și abia în 1912 are dreptul doar în propria suprafață de pedeapsă;
  • În anul 1873 se introduce lovitura de la colțul terenului;
  • În anul 1874 se introduc loviturile libere;
  • În anul 1883 se introduce aruncarea de la margine;
  • În anul 1902 apare penalty-ul și se trasează suprafața de pedeapsă;
  • În anul 1966 apar cartonașele galbene și roșii.

 

Citește și:

Inventatori celebri: Cine a inventat becul?

Inventatori celebri: Cine a inventat telefonul?

Inventatori celebri: Cine a inventat hârtia?