Indiferent că ai optat pentru calorifere otel, fontă, electrice sau care funcționează cu apă caldă, piesele de mari dimensiuni nu reprezintă o problemă de nerezolvat din punctul de vedere al designului interior.

Vopsirea caloriferelor

Una dintre cele mai simple și la îndemână soluții de a camufla un calorifer este de a-l vopsi astfel încât să se integreze în decor, mai ales dacă ți se pare prea complicat să îl schimbi cu ceva mai potrivit din punctul de vedere al designului. Vopsirea caloriferului în aceeași nuanță aleasă pentru pereți face ca acesta să devină inobservabil. Pentru un rezultat perfect, de durată, alege o vopsea specială pentru calorifere. Astfel, înainte de a o cumpăra, cere sfatul specialiștilor din magazinele de profil.

Vopseaua pentru calorifere nu rezistă la temperaturi care depăşesc 70 de grade Celsius. Ca și pentru pereți, alegeți pentru calorifere o vopsea acrilică, ecologică și care nu miroase atât de persistent ca cea clasică.

Masca de calorifer

Este o soluție discretă pentru a camufla caloriferul, mai ales dacă acesta nu este foarte prezentabil nici măcar cu un nou strat de vopsea. Indiferent că livingul este contemporan, retro, industrial sau rustic, există pe piață măști cu modele diverse, sub formă de grilaj, cu găuri, din fier forjat, concepute astfel încât caloriferele să nu își piardă eficiența în ceea ce privește încălzirea locuinței.

Integrarea în mobilier

Dacă măștile pentru calorifere nu sunt o soluție pe placul tău, poți să comanzi o piesă de mobilier pe măsura acestuia. De exemplu, poți amenaja o bancă deasupra caloriferului, un raft, un bufet, o consolă. Există numeroase modele de piese de mobilier care pot fi personalizate și care să camufleze caloriferul. În mod evident, în conceperea acestor piese, trebuie să ai în vedere și deschiderile care vor asigura emiterea căldurii în condiţii optime.

O astfel de soluție capătă dublă funcționalitate, pentru că, pe de o parte, camuflezi un obiect inestetic și, pe de altă parte, obții un spațiu suplimentar de depozitare.

Scopul principal este acela de a ascunde caloriferul, dar, în același timp, acesta trebuie să continue să emită eficientă căldură. Pentru a asigura o bună circulație a aerului, specialiștii recomandă menținerea unor spații goale de jur împrejurul caloriferului, respectiv 5-7 centimetri deasupra, 5-10 centimetri în laterale și minimum 7 centimetri dedesubt.

Nu orice tip de lemn este potrivit, de exemplu, stejarul și bradul riscă să se deformeze în timp. Specialiștii recomandă în acest sens plăcile din fibre de înaltă densitate (PFL).

Îmbracă partea superioară a caloriferului

Această metodă asigură camuflarea parțială a caloriferului. Instalează un raft deasupra lui, pe care poți așeza obiecte decorative, care, în mod sigur, vor deturna atenția privitorului. Dacă te pregătești să renovezi casa, o soluție bună ar putea fi plasarea caloriferelor sub ferestre. Atenţia este atrasă, în acest fel, de ferestre și nu de ceea ce se află sub ele. 

O altă soluție este de a folosi respectiva consolă pentru depozitarea unor lucruri utile. De exemplu, dacă un calorifer se află pe holul de la intrare, poți folosi consola pentru depozitarea cheilor și a corespondenței.

Pe aceeași linie, un calorifer își poate reduce din impactul vizual dacă se așază în fața acestuia un birou sau o masă.

Caloriferele decorative

Dacă niciuna dintre soluţiile de mai sus nu ţi se pare potrivită şi dispui de o sumă de bani mai consistentă, poţi opta pentru caloriferele decorative, moderne, concepute special pentru a se pierde în decor. Extraplate, cu finisaje contemporane şi aspect discret, noile calorifere nu mai trebuie camuflate.

Caloriferele sunt importante pentru confortul personal, dar nu trebuie să ajungă să fie nişte obiecte căzute în dizgraţie, iar soluţiile de mai sus nu numai că sunt estetice, dar şi eficiente.

Sursa foto: Pexels.com, Pixabay.com

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Bricodepot