În cele ce urmează, afli care sunt câteva dintre motivele pentru care, de cele mai multe ori, este mai avantajos să plătești o rată în locul chiriei. 

Rata poate fi mai mică decât chiria lunară

Primul lucru la care te gândești când faci o comparație între plata unei rate sau a unei chirii este suma pe care trebuie să o rezervi lunar în acest scop. Dacă luăm exemplul unui apartament cu trei camere dintr-un complex rezidential din București, chiria poate ajunge la 800 sau chiar la peste 1.000 de euro lunar. 

Dacă îți iei un apartament cu trei camere, prin Programul Prima Casă, într-o zonă rezidențială, iei un credit de aproape 100.000 de euro și plătești lunar 2.400 de lei, adică în jur de 500 de euro lunar. Suma poate fi, în aceste condiții, chiar și cu 50% mai mică decât dacă ai sta în același apartament cu chirie. 

Ai libertatea de a face investiții și modificări în casă

Unul dintre marile avantaje ale unei rate comparativ cu plata unei chirii este că ai libertatea de a face investiții și modificări în casă, pentru că totul este al tău. De pildă, vezi pe un site de specialitate un articol cu tema idei amenajare bucatarie si te gandesti ca nu ar fi rău să te inspiri de acolo ca să faci modificările în propria locuință. 

În cazul în care stai cu chirie, nu are niciun rost să faci investiții, pentru că nu iei nimic cu tine în momentul în care te vei muta. Pe când într-o casă care rămâne sigur a ta. Câtă vreme respecți prevederile contractuale cu banca, faci totul pentru tine și pentru familia ta. În plus, nu trebuie să ceri voie nimănui ca să ai designul pe care ți-l dorești sau mobila preferată. 

Relația contractuală mai sigură cu banca

Din păcate, legislația din România nu îți asigură o relație contractuală sigură cu proprietarul. În primul rând, contractele de închiriere se încheie pe cel mult 12 luni, după care, dacă proprietarul nu mai dorește să închirieze, va trebui să cauți altă locuință. O bancă nu are cum să te dea afară din casă foarte ușor. Și dacă nu reușești să plătești ratele la timp, ai posibilitatea să renegociezi și să faci refinanțări, pe când în cazul chiriei acest lucru nu este posibil, decât dacă vrea proprietarul. 

Apoi, apartamentele și garsonierele date spre închiriere pot fi de foarte multe ori vechi, neutilate corespunzător și nu poți trage proprietarul la răspundere pentru acest lucru. Apoi, dacă se strică ceva în casă, de la țevi care se sparg, până la aparatura electrocasnică, depinzi întotdeauna de bunăvoința proprietarului de a le repara, ca să ai confortul dorit. În schimb, atunci când plătești rata, casa este a ta (chiar dacă e, de fapt a băncii până reușești să achiți suma integrală) și poți face toate reparațiile de care ai nevoie, fără să depinzi de altcineva.

Prețul chiriei poate crește brusc 

A face economii pe termen lung este un comportament financiar care aduce securitate psihologică și, per total, senzația unui nivel de trai bun. De aceea, cercetătorii au încercat să înțeleagă de ce unii oameni pot pune mai mulți bani deoparte decât alții și concluzia studiilor a fost că nu trebuie să fii bogat ca să faci economii. Bugetul personal depinde foarte mult de modul în care îl organizezi. Din acest punct de vedere, a plăti o rată la casă, în locul unei chirii poate fi un avantaj pe termen lung. 

Aceasta pentru că proprietarul poate crește prețul chiriei după cum dorește și când vrea. Te anunță că începând de luna viitoare chiria te va costa dublu. Nu-ți rămâne decât să plătești sau să îți cauți în altă parte, ceea ce implică, desigur, un stres foarte mare. O rată la bancă este rezultatul unui calcul foarte bine pus la punct și chiar dacă odată cu rata inflației crește, evoluția este în timp. Apoi, legislația în vigoare nu permite băncilor să facă abuzuri. Prin urmare, dacă ai rată la bancă poți face proiecții mai sigure și realiste asupra bugetului tău. 

Așadar, atunci când plătești rate pentru locuință, chiar dacă te îndatorezi la bancă pentru 20-30 de ani, gândește-te că faci o investiție imobiliară pentru tine și pentru familia ta. În plus, relațiile contractuale cu un proprietar nu îți oferă aceeași siguranță ca acelea pe care le ai cu o bancă. Nu în ultimul rând, fă-ți niște calcule simple și vezi dacă nu cumva ratele îți permit, de fapt, să ai un buget lunar mult mai stabil decât dacă plătești chirie. 

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Atriaresort.ro